Βουλγαρία: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για την πώληση λιγνιτικού σταθμού στη ΔΕΗ

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 19:10

Αίσιο τέλος ενδέχεται να έχει τελικά η προσπάθεια της ΔΕΗ να εξαγοράσει τον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής θερμικής ενέργειας της Βουλγαρίας, «Βobov Dol».

Αν και η ΔΕΗ είχε επικρατήσει στο διεθνή διαγωνισμό, η όλη διαδικασία είχε ναυαγήσει τον περασμένο Μάιο, με το επιχείρημα ότι οι οικονομικές προσφορές τόσο της ελληνικής εταιρείας, όσο και της συνυποψήφιας ιταλικής ENEL, ήταν χαμηλές.

στόσο, ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει ξανά και οι προοπτικές μάλλον προδιαγράφονται ευοίωνες για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (SAC) της Βουλγαρίας αναμένεται να αποφανθεί μέσα στον Μάρτιο εάν η ακύρωση της διαδικασίας πώλησης ήταν σύννομη ή όχι. Το δικαστήριο ξεκίνησε να εξετάζει χτες, Τρίτη, τη σχετική προσφυγή που κατέθεσε η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντνέβνικ», ο δικηγόρος της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας, που ήταν υπεύθυνη για την ακύρωση του διαγωνισμού, «ανέκρουσε πρύμναν» στη χτεσινή ακρόαση ενώπιον του SAC.

Ο λιγνιτικός σταθμός του Βobov Dol αποτελείται από τρεις μονάδες, ισχύος 210 MW έκαστη. Οι μονάδες τροφοδοτούνται με λιγνίτη από 12 τοπικά ορυχεία, και εδρεύουν κοντά σε αγωγό διαμετακόμισης φυσικού αερίου, από τον οποίο θα μπορούσαν να αντλήσουν τα απαιτούμενα καύσιμα για τη λειτουργία τους στο μέλλον. Πάντως, μέχρι το τέλος του 2007, μόνο οι δύο από τις τρεις μονάδες θα μπορούν να λειτουργούν με τοπικό λιγνίτη, ενώ έως το 2013, μόνο η μία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα