Συμφωνία της Ε.Ε. για ευκολότερη διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικών ομολόγων

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 21:06
UPD:21:06
REUTERS/TOBY MELVILLE

Σε νέους κανονισμούς που θα καταστούν πιο εύκολη την αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στην περίπτωση μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης συμφώνησαν σήμερα οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν για τα κρατικά ομόλογα έκδοσης από το 2022 και με διάρκεια ωρίμανσης πάνω από έναν χρόνο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι αλλαγές στους κανονισμούς της Ε.Ε. περιλαμβάνονται στην αναθεωρημένη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM).

Το κείμενο έλαβε σήμερα το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., δεν πρόκειται όμως να δοθεί στη δημοσιότητα, μέχρις ότου επέλθει συμφωνία και για τις κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία ορισμένων διατάξεων, μια διαδικασία που αναμένται να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο, ανέφεραν οι πηγές.

Οι νέοι κανονισμοί αναδιάρθρωσης ευνοούν την αναδιάρθρωση και «κούρεμα» χρέους και όταν θα εφαρμοσθούν, θα επιτρέπουν οι αποφάσεις για ομολογιακή αναδιάρθρωση να συμπεριλαμβάνουν όλα τα ομόλογα που έχει εκδώσει ένα κράτος.

Οι υφιστάμενες ρήτρες στα ομόλογα της Ευρωζώνης προϋποθέτουν ξεχωριστές αναδιαρθρώσεις για κάθε ομολογιακή έκδοση, καθιστώντας πιο εύκολο για τους ομολογιούχους να μπλοκάρουν κινήσεις όπως κούρεμα ή απομείωση της αξίας.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να επιταχύνουν την επίλυση και αντιμετώπιση κρίσεων χρέους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα