Bayer: Επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων σε έρευνα ζιζανιοκτόνων

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 14:49
UPD:14:52
REUTERS/Wolfgang Rattay

Το ποσό των 5 δισ. ευρώ (5,64 δισ. δολάρια) θα επενδύσει η Bayer σε έρευνα ζιζανιοκτόνων, με το γερμανικό όμιλο να προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του μετά τις δικαστικές αγωγές και διεκδικήσεις αποζημιώσεων εξαιτίας της γλυφοσάτης και των ισχυρισμών ότι προκαλεί καρκίνο.

Η Bayer, που βρέθηκε στο στόχαστρο μετά την εξαγορά της Monsanto και του ζιζανιοκτόνου Roundup, υποσχέθηκε παράλληλα να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 30% έως το 2030. «Εισακούσαμε και μάθαμε», ανέφερε η Βayer στην ιστοσελίδα της. Οι μετοχές του γερμανικού ομίλου χημικών και επιστήμης γεωργίας υποχώρησαν προσφάτως σε χαμηλά επταετίας, αφότου ζευγάρι από την Καλιφόρνια διεκδίκησε και κέρδισε αποζημίωση άνω των δύο δισ. δολαρίων -την μεγαλύτερη που έχει ποτέ επιδικάσει αμερικανικό δικαστήριο- βάσει των ισχυρισμών ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup(που έχει ως βάση τη γλυφοσάτη) της Monsanto προκαλεί καρκίνο. 'Ηταν η τρίτη ετυμηγορία αμερικανικού δικαστηρίου κατά του Roundup, που περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο της Bayer στο πλαίσιο της εξαγοράς 63 δισ. δολαρίων της αμερικανικής Monsanto πέρυσι. Η Bayer ισχυρίζεται ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής.
Η διολίσθηση της μετοχής άφησε την Bayer με κεφαλαιοποίηση 56 δισ. δολαρίων, μικρότερη από το ποσό που κατέβαλε για τη Monsanto, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βέρνερ Μπάουμαν, εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο από τους μετόχους της Bayer όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Παρότι η γλυφοσάτη θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γεωργία και στο χαρτοφυλάκιο της Bayer, η εταιρεία δεσμεύεται να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους αγρότες», ανέφερε η Βayer σε ανακοίνωσή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα