Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων έργων προς ένταξη στη Δράση 2.7.3. του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), «Ενίσχυση ΜΜΕ του τομέα της Βιομηχανικής Υπεργολαβίας (ΜΜΕ-ΒΥ)».
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά ή κυρίως με τη Βιομηχανική Υπεργολαβία (ΜΜΕ-ΒΥ), ώστε αυτές να αναβαθμιστούν σε ισχυρά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις υψηλής εξειδίκευσης και τεχνολογίας. Ως μικρομεσαία επιχείρηση βιομηχανικής υπεργολαβίας εκείνη που πραγματοποιεί την παραγωγή φυσικού προϊόντος με βάση οδηγίες και σχέδια βιομηχανικού εντολέως και για λογαριασμό του εντολέως αυτού, προκειμένου αυτός να ενσωματώσει το φυσικό προϊόν στο τελικό προϊόν του.
Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις θα χορηγηθούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων από μεταποιητικές ΜμΕ βιομηχανικής υπεργολαβίας, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1.1.2003 τουλάχιστον, έως σήμερα, με απασχολούμενο προσωπικό λιγότερο από 250 άτομα, και οι οποίες πληρούν το κριτήριο των ανεξάρτητων, συνεργαζόμενων και συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ (για καθένα από τα δύο (2) τελευταία έτη προ της υποβολής της πρότασης).
Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης των προτάσεων που θα επιλεγούν θα ανέλθει:
1. Έως 55% για τις κάτωθι περιπτώσεις:
Ζώνη πλάτους 20 χλμ. κατά μήκος των χερσαίων συνόρων η οποία περιλαμβάνει και όλες τις κοινότητες που εμπίπτουν εν μέρει στη ζώνη αυτή
Όλα τα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (απογραφή 1991)
ΒΕΠΕ της διοικητικής περιφέρειας Ηπείρου
Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας
Νησιά περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νομός Δωδεκανήσου (εκτός από μια περιοχή στην πόλη της Ρόδου, που προσδιορίζεται από το πολεοδομικό σχέδιο)
2. Έως 50% για τη λοιπή ελληνική επικράτεια
Ο ανώτατος συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός κάθε επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει στα 1.200.000 ευρώ, ενώ ο κατώτατος προϋπολογισμός ορίζεται στα 100.000 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις με έδρα και δραστηριότητα την Ελλάδα, είναι μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιομηχανικής υπεργολαβίας (ΜΜΕ-ΒΥ) και δραστηριοποιούνται στις δραστηριότητες βιομηχανικής υπεργολαβίας που περιγράφονται ως επιλέξιμες στον οδηγό του προγράμματος. Επίσης, οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού επιχείρησης ως Πολύ Μικρής, Μικρής και Μεσαίας Επιχείρησης (Κανονισμός (ΕΚ) 364/2004 ΕΕ).
Οι ενδιαφερόμενοι θα συντάσσουν την πρότασή τους στα ειδικά έντυπα, με τα στοιχεία και τις οδηγίες που αναλυτικά περιγράφονται στον οδηγό του προγράμματος. Ο οδηγός του προγράμματος και τα ειδικά έντυπα είναι διαθέσιμα από τον ΕΟΜΜΕΧ AE ή την ιστοσελίδα του (www.eommex.gr) ή την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, www.ggb.gr.
Οι φάκελοι υποψηφιότητας θα περιλαμβάνουν την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το έντυπο υποβολής της πρότασης, το μηχανογραφικό δελτίο υποβολής για την επιτάχυνση των διαδικασιών του προγράμματος, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο κεφ. 8 του Οδηγού του Προγράμματος, και θα υποβάλλονται ή θα αποστέλλονται ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, στoν ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ, Ξενίας 16, 11528 Αθήνα, με την ένδειξη «Δράση 2.7.3. ‘’Ενίσχυση ΜΜΕ του τομέα της Βιομηχανικής Υπεργολαβίας (ΜΜΕ-ΒΥ)’’», μέχρι και την 31η Μαρτίου 2006.
Οι δαπάνες των επιχειρηματικών σχεδίων θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.