Εθνική-ΕΤΕπ: Σύμβαση επένδυσης 650 εκατ. σε υποδομές

Για αιολικά πάρκα, μονάδες βιομάζας, φωτοβολταϊκά
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 11:42
UPD:11:42
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Η Εθνική Τράπεζα λαμβάνοντας το πρώτο κονδύλι ύψους 32 εκατ. ευρώ θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε νέα έργα, στα οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να περιλαμβάνονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες βιομάζας και βιοαερίου και έργα ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτήρια και σε κτήρια επιχειρήσεων.

Από την έντυπη έκδοση 

Την πρώτη τράπεζα-εταίρο στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος υποδομών, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, αποτελεί η Εθνική Τράπεζα η οποία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που αποτελεί τη διαχειρίστρια του Ταμείου Υποδομών. Η υπογραφή της πρώτης σύμβασης, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος επενδύσεων σε υποδομές, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, θα στηρίξει νέες επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της αστικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. 

Η Εθνική Τράπεζα λαμβάνοντας το πρώτο κονδύλι ύψους 32 εκατ. ευρώ θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε νέα έργα, στα οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να περιλαμβάνονται αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες βιομάζας και βιοαερίου και έργα ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτήρια και σε κτήρια επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συνέστησε το Ταμείο Υποδομών σε συνεργασία με την ΕΤΕπ με στόχο τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων σε συνδυασμό με κεφάλαια του Δημοσίου προερχόμενα από δάνειο της ΕΤΕπ και με επιστροφές από επενδύσεις σε έργα αστικής ανάπτυξης που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. 

Βιώσιμα έργα
Όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία, το νέο πρόγραμμα υποδομών θα προσφέρει χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 450 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας στην υλοποίηση βιώσιμων έργων συνολικού ύψους τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ στους τομείς προτεραιότητας. Τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, «το Ταμείο Υποδομών αποτελεί μια ολοκληρωμένη δράση που σχεδίασε η κυβέρνηση και σήμερα πλέον είναι σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγική του λειτουργία. Αξιοποιώντας τα ευρήματα των εκθέσεων και μελετών που προηγήθηκαν από πλευράς ΥΠΟΙΑΝ για τον εντοπισμό του μεγέθους και του είδους των παρεμβάσεων που χρειάζεται η χώρα σε επίπεδο υποδομών τοπικής ανάπτυξης, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θέτοντας τη βάση για τη διοχέτευση πόρων άνω των 640 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των αστικών αναπλάσεων».

Ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ελλάδα, δήλωσε ότι «οι τοπικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την αναβάθμιση αστικών περιοχών και την εκκίνηση έργων που έχουν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια. Το Ταμείο Υποδομών συνδυάζει τους χρηματοδοτικούς πόρους με τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη για επενδύσεις υψηλής προτεραιότητας και με μεγάλο αντίκτυπο». 

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι «η συμφωνία του Ταμείου Υποδομών θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη μακροχρόνια συνεργασία μας με την ΕΤΕπ. Η παροχή χρηματοδοτικών λύσεων για έργα υποδομής, οι οποίες ταυτόχρονα στηρίζουν τη δημιουργία βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Εθνικής Τράπεζας. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τον στρατηγικό μας προσανατολισμό και υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να στηρίξουμε προσπάθειες μετάβασης προς την “πράσινη” οικονομία με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση πόρων. Συγχρόνως, η συμφωνία αυτή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας». 

Απεργία
Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία για σήμερα Παρασκευή και διαμαρτυρόμενοι για την παρελκυστική στάση της διοίκησης, η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο για να εισέλθει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις την αλλαγή του κανονισμού εργασίας.
Υπήρξε διαφωνία του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας με τη διοίκηση για το θέμα αυτό. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα