Ακατάπαυστο το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 20:33
UPD:20:34
REUTERS/JOHN SIBLEY

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, σε ένα γενικότερο ευνοϊκό περιβάλλον στην ευρωπεριφέρεια, όπως ακριβώς έδειξε η αθρόα προσέλευση των επενδυτών στις ομολογιακές εκδόσεις Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διολίσθησε έως το χαμηλό του 2,66%, για να σταθεροποιηθεί στο 2,69%, με το spread να αποκλιμακώνεται περαιτέρω στις 293 μονάδες βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατάφερε να διαπεράσει πτωτικά το ψυχολογικό φράγμα των 300 μονάδων βάσης. Στο πενταετές με λήξη το 2024, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,53%, ενώ στο επταετές με λήξη το 2025 η απόδοση βρέθηκε στο 1,89%. Μικρή ωστόσο η μεταβολή στον κοντινότερο τίτλο με λήξη το 2022, όπου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,24%. Αξιοσημείωτος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε χθες στα 61 εκατ.ευρώ.

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, οι εκδόσεις ομολόγων από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία προσείλκυσαν ισχυρή επενδυτική ζήτηση, παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσέφεραν. Η Ιταλία κατέβαλε την πιο φθηνή απόδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους στις εκδόσεις επταετών και 15ετών ομολόγων της, με τις εκδόσεις της να ευνοούνται ιδιαίτερα από την ήπια στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της, αλλά και από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να αποφύγουν μία άμεση ρήξη ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα ότι η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο για εφέτος και το επόμενο έτος, εάν θέλει να αποφύγει τη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων για το διογκούμενο χρέος της. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν φάνηκε να πτοούνται από τις ανησυχίες για το ιταλικό χρέος, με τη ζήτηση για το 20ετές ομόλογο που εξέδωσε την Τετάρτη να ξεπερνά τα 23,5 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία άντλησε 6 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης 10ετούς ομολόγου με απόδοση 0,629% και με τη ζήτηση να φθάνει τα 27,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Πορτογαλία άντλησε 1,25 δισ. ευρώ από εκδόσεις 10ετών και 15ετών ομολόγων με την απόδοση σε ιστορικό χαμηλό. Η απόδοση στην έκδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,639%, χαμηλότερα από το 1,059% στην προηγούμενη δημοπρασία του Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία εκδίδει 10ετές με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη καθώς και για την έκβαση του εμπορικού πολέμου κράτησαν τις αποδόσεις σε χαμηλά πολλών ετών ή κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά τους. Σε αυτό συνέβαλε και η έκρυθμη κατάσταση στον κόλπο του Ομάν, όπου δύο δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε στο -0,24%, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού στο 0,11%. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα