Τριπλό «καμπανάκι» για την Ευρωζώνη από το ΔΝΤ

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 21:46
UPD:21:46
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Την ανησυχία του για τη ζώνη του ευρώ διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία. Την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκαρντ, τονίζει πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να σχεδιάσει τον μελλοντικό προϋπολογισμό της για να μπορέσει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, αντί να στηρίζει μόνο την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλισή της.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Ταμείου, η ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί αργότερα μέσα στη χρονιά, ωστόσο, σημειώνει πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, ενώ αναφέρει πως σε περίπτωση απότομης κάμψης θα χρειαστεί πρόσθετη πολιτική στήριξη. «Παρόλο που σημειώνεται πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της ζώνης του ευρώ, σε πολλές περιπτώσεις λείπει η πολιτική συναίνεση για την πορεία προς τα εμπρός», επισημαίνει το ΔΝΤ.

Αναφερόμενο στα «θεμέλια» της νομισματικής ένωσης το Ταμείο κάνει λόγο πως το προσεχές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να διαμορφώσουν μια νέα συναίνεση.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει πως τρεις είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη:

  • Πρώτον, οι παρατεταμένες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.
  • Δεύτερον, ο κίνδυνος ενό no-deal Brexit παραμένει υψηλός. O χρηματοπιστωτικός τομέας έχει σημειώσει πρόοδο στην προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο αυτό, οι επιχειρήσεις σε άλλους τομείς - ιδίως οι μικρότερες επιχειρήσεις - είναι λιγότερο προετοιμασμένες.
  • Τρίτον, η αποτυχία των χωρών με υψηλό χρέος να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις αφήνει πιο ευάλωτες στις αλλαγές του κλίματος της αγοράς.

«Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να υλοποιηθούν συγχρόνως», επισημαίνει το ΔΝΤ προσθέτοντας πως ακόμη και χωρίς σοβαρές κρίσεις, η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο αναιμίας και υψηλού πληθωρισμού.

Όσον αφορά τα επιτόκια της ΕΚΤ το Ταμείο υπογραμμίζει πως «η διατήρηση χαμηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν είναι ακίνδυνη» και αυτό γιατί απαιτείται, σύμφωνα με την έκθεση, καλύτερη συμμόρφωση και επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές αρχές να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στις κυβερνήσεις που δεν ελέγχουν τους προϋπολογισμούς τους, λέγοντας ότι «απαιτείται τώρα η καλύτερη επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων».

Με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να είναι κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, το ΔΝΤ υποστήριξε τη συνέχιση της χαλαρής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα περισσότερη χαλάρωση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον κίνδυνο δημιουργίας οικονομιών - «φούσκας».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα