Από την έντυπη έκδοση
Ο βαρύς χειμώνας του 2018 στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν απέτρεψε τη νέα μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από την περίοδο 2012-2013. Επίσης κατέγραψε νέα μείωση στις πωλήσεις της αμόλυβδης, αλλά και αυξήσεις σε υγραέριο και πετρέλαιο κίνησης.
Πιο οικονομικές λύσεις
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν για έναν ακόμη χρόνο την τάση στροφής των νοικοκυριών προς οικονομικότερες μορφές ενέργειας.
Έτσι, στην αυτοκίνηση, συνεχίζεται η στροφή τόσο προς την υγραεριοκίνηση όσο και προς τα πετρελαιοκίνητα, ενώ οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης περιορίζονται, καθώς τα νοικοκυριά επιλέγουν είτε την ηλεκτρική ενέργεια (Κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας κ.λπ.), είτε το φυσικό αέριο.
Στην κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης συνέβαλε και η κατακόρυφη αύξηση κατά την περσινή σεζόν της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία έστειλε την τιμή λιανικής πάνω από το 1,04 ευρώ ανά λίτρο.
Ανά τύπο καυσίμου
Με βάση την ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα:
1. Οι πωλήσεις της αμόλυβδης περιορίστηκαν στα 2,157 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 2,219 μετρικούς τόνους το 2017. Οι πωλήσεις της αμόλυβδης είχαν φτάσει και στα 3,422 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, κάτι που σημαίνει ότι στην περίοδο της κρίσης χάθηκαν πάνω από 1,28 εκατ. μετρικοί τόνοι.
2. Οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης, αντίθετα, είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η μικρότερη κατανάλωση (σε σχέση με την αμόλυβδη), αλλά και η χαμηλότερη τιμή έχουν σπρώξει εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς στην πετρελαιοκίνηση και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα. Το 2018 οι πωλήσεις έφτασαν στα 2,694 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 2,626 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2018, ενώ η χειρότερη επίδοση της τελευταίας 8ετίας ήταν αυτή του 2011 με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 2,188 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
3. Οι πωλήσεις υγραερίου κατέγραψαν ακόμη ένα ρεκόρ, φτάνουν στις 526 χιλιάδες μετρικούς τόνους από 515 χιλιάδες μετρικούς τόνους το 2018.
Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 7,016 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 7,186 εκατομμύρια το 2017 με το ετήσιο ποσοστό μείωσης να φτάνει στο 2,4%. Είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά μείωσης, καθώς και το 2017 είχε καταγραφεί πτώση της τάξεως του 1,2%.