Νέα, διπλή προειδοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τους κινδύνους που εγκυμονούν η πολιτική δασμών και τα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησαν ότι η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως και οι απειλές της Ουάσιγκτον για νέα μέτωπα εναντίον της Ευρώπης και άλλων εταίρων, συνιστούν προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.
«Είμαστε σε μια εποχή όπου φθίνει η στήριξη προς την παγκόσμια συνεργασία συνεργασία και πολυμερείς λύσεις», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στο 80 συνέδριο της ΕΚΤ για τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. «Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει υποτονική εδώ και έξι χρόνια και οι μεγαλύτερες οικονομίες ανά τον κόσμο επιβάλλουν ή απειλούν να επιβάλουν νέα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές. Και αυτό θα μπορούσε να είναι η απαρχή για κάτι άλλο, που θα μπορούσε να μας επηρεάσει όλους υπό την ευρύτερη έννοια», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
«Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις συνεπάγονται προκλήσεις για όλους αλλά κυρίως για το αναπτυξιακό μοντέλο των χωρών Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης, ένα μοντέλο που στηρίζεται στις ανοικτές αγορές», προειδοποίησε.
Το ΔΝΤ έχει έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, επικαλούμενο προκλήσεις όπως η εμπορική διένεξη και το Brexit.
Ανάλογη και η θέση του προέδρου της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι η απειλή της επιβολής δασμών στην Ευρώπη σημαίνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν ευρωπαϊκά κέντρα παραγωγής αυτοκινήτων -Δημοκρατία της Τσεχίας, Σλοβακία, Πολωνία και Ρουμανία- είναι περισσότερο ευάλωτες.
«Το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν ξεπεράσει τα μέτρα προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης», παραδέχθηκε ο κ. Ντράγκι στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στάθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρςε Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. «Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των χωρών έχει καταστεί ευάλωτο στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες και στις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες χώρες Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης, οι εξαγωγές οχημάτων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των συνολικών εξαγωγών του μεταποιητικού κλάδου, καθιστώντας τες ιδιαίτερα ευάλωτες στην απειλή του Τραμπ για αύξηση δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
naftemporiki.gr