Τέλος στις αστρονομικές χρεώσεις για τις κλήσεις με περιαγωγή

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2006 20:41

«Η Επιτροπή προετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς πρόταση Κανονισμού, η οποία προβλέπεται να γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο προκειμένου να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία, οι τιμές της περιαγωγής (roaming) στα κράτη-μέλη δε θα ξεπερνούν την χαμηλότερη τιμή που ισχύει σε κράτος-μέλος του οποίου η εγχώρια υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιεί τα δίκτυα των ανταγωνιστών της».

Οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα έρχονται μετά τη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Μαυρομμάτης.

«Η Επιτροπή σκοπεύει να ορίσει ανώτατο όριο χρεώσεων για τις κλήσεις με περιαγωγή έτσι ώστε οι χρήστες κινητών τηλεφώνων να μην υπερχρεώνονται από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κάθε φορά που τηλεφωνούν ή δέχονται κλήσεις όταν βρίσκονται στο εξωτερικό». Αυτά υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πηγές προσκείμενες στην αρμόδια Επίτροπο.

Σημειώνεται ότι οι τρεις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας της Γαλλίας, Orange, SFR και Bouygues Telecom, χρεώνουν 4 ευρώ για ένα τηλεφώνημα 4 λεπτών το οποίο διενεργείται από ένα χρήστη τους προς την Ισπανία, ενώ χρεώνουν μεταξύ 4,80 και 6 ευρώ όταν το τηλεφώνημα διενεργείται από ένα Γάλλο προς την Πολωνία.

Επίσης, μεγάλες είναι οι διαφορές στις χρεώσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Για παράδειγμα, από τη Σουηδία στη Φιλανδία το τηλεφώνημα κοστίζει 0,20 ευρώ για 4 λεπτά κλήσης, ενώ φτάνει τα 13 ευρώ για τους πελάτες μιας μαλτέζικης υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της Ε.Ε. προκύπτει ότι στις παλαιές χώρες μέλη οι ακριβότερες συνδιαλέξεις παρατηρούνται στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Πορτογαλία και τη Δανία, ενώ οι ακριβότερες συνδιαλέξεις στις 10 νέες χώρες καταγράφονται στην Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.

Οσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα κράτη μέλη υποχρεούνται, σύμφωνα με την οδηγία καθολικής υπηρεσίας 2002/22/ΕΚ, να διασφαλίζουν την παροχή διαφανούς και ενημερωμένης πληροφόρησης στους τελικούς χρήστες όσον αφορά τις τιμές και τα τιμολόγια που εφαρμόζονται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα