Αγορά πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο: φροντίδα για το μέλλον

Sponsored Content
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 10:00

Όλες οι σχετικές έρευνες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ο μέσος άνθρωπος θεωρεί άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών με τον καλύτερο και πλέον σταθερό τρόπο. Είναι μάλιστα διατεθειμένος να ξοδέψει ώρες είτε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του είτε ξεφυλλίζοντας περιοδικά με θεματολογία περί ακινήτων προκειμένου να βρει τη βέλτιστη λύση. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για το «σήμερα». Θέλει να φροντίσει και για το μέλλον, του ιδίου και των παιδιών του. Έτσι, η αγορά της κύριας κατοικίας με την αξιοποίηση ενός στεγαστικού δανείου προβάλλει ξανά ως μία επιλογή  τώρα που οι ενδείξεις ανάκαμψης στην οικονομία και στην κτηματαγορά αρχίζουν να γίνονται εμφανείς.

Η έρευνα που διενήργησε πρόσφατα η HSBC –με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Beyond the Bricks» κατέδειξε ότι ο «μέσος άνθρωπος» φτάνει να δαπανά έως και 5,4 ώρες σε εβδομαδιαία βάση για την αναζήτηση του δικού του σπιτιού, χρόνος πολλαπλάσιος σε σχέση με τις 1,59 ώρες εβδομαδιαίως που διαθέτει για διάβασμα μιας ιστορίας στα παιδιά του. Αν μη τι άλλο, αυτό αποτυπώνει με τον πλέον σαφή τρόπο την ανάγκη. Ουσιαστικά το ερώτημα «μήπως αντί για το νοίκι να πληρώνω τη δόση ενός στεγαστικού δανείου και να πάρω  το δικό μου σπίτι» δεν παύει ποτέ να απασχολεί έναν ενοικιαστή μέχρι βέβαια να έρθει η στιγμή απόκτησης του ιδιόκτητου ακινήτου. Οι λόγοι είναι προφανείς και πολύ συγκεκριμένοι: Με το ενοίκιο, υπάρχει πάντοτε το άγχος της μετακόμισης σε περίπτωση λήξης της μίσθωσης για οποιοδήποτε λόγο . Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε άλλα θέματα : αλλαγή γειτονιάς, αλλαγή σχολείων για τα παιδιά κλπ. Από την άλλη, το ενοίκιο, είναι μια αμιγώς καταναλωτική δαπάνη. Η στεγαστική ανάγκη καλύπτεται για όσο διάστημα καταβάλλεται το ενοίκιο. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το μέλλον ή όπως συζητούν χαρακτηριστικά τα ζευγάρια ενοικιαστών: «δεν μένει τίποτα στα παιδιά». Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικό;

Είστε μια μέση οικογένεια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 45.000 ευρώ. Δαπανάτε κάθε χρόνο τουλάχιστον 9600 ευρώ στα ενοίκια (ή 800 ευρώ τον μήνα) και πρακτικά καλύπτετε μόνο την ανάγκη της στέγασης. Στα χρόνια της κρίσης, αυτό θα μπορούσε να φαντάζει ως η καλύτερη λύση καθώς τα ενοίκια εμφάνιζαν σαφείς πτωτικές τάσεις με αποτέλεσμα εσείς να μπορείτε να διαπραγματευτείτε ένα καλύτερο ενοίκιο. Και πάλι όμως, δεν υπήρχε καμία πρόνοια για το μέλλον. Πλέον, τα δεδομένα στην κτηματαγορά έχουν αλλάξει. Και λόγω της ανάπτυξης του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα ενοίκια εμφανίζουν και πάλι αυξητικές τάσεις. Τι θα μπορούσατε να κάνετε; Η «κάνουλα» για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων προκειμένου να αποκτηθεί η κύρια κατοικία ανοίγει και πάλι με σταθερό ρυθμό.

Στην HSBC θα σας χρηματοδοτήσουν για ποσό που αντιστοιχεί έως το 75% της αξίας του ακινήτου. Το υπόλοιπο 25% μπορεί να καλυφθεί με τις αποταμιεύσεις σας ώστε και η δόση να προσαρμοστεί σε χαμηλότερο επίπεδο. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι από την επομένη κιόλας υπογραφής του συμβολαίου αγοράς του ακινήτου, το ποσό που θα πληρώνετε κάθε μήνα παύει να πηγαίνει χαμένο και ουσιαστικά μετατρέπεται σε μια «αποταμίευση» για εσάς και τα παιδιά σας. Και ύστερα από 15 χρόνια –που θεωρείται μία μέση διάρκεια  αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου- το δάνειο θα έχει εξοφληθεί. Θα παραμείνει ένα περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο για εσάς αλλά και για τα παιδιά ή τα εγγόνια σας καθώς η διάρκεια του «επενδυτικού αγαθού» είναι ξεκάθαρα πολλαπλάσια της περιόδου αποπληρωμής του δανείου.

Ήρθε η ώρα να καλύψετε οριστικά μια από τις βασικότερες ανάγκες της οικογένειας, αυτή της στέγασης; Εσείς θα το κρίνετε. Το βέβαιο είναι ότι η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος είναι πολύτιμη. Πλέον έχουμε μάθει ότι ο πτωτικός κύκλος των ενοικίων και της αξίας της στέγασης μπορεί να κλείσει απότομα και να αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Γνωρίζουμε ότι η απόφαση να αποκτηθεί ένα ακίνητο με 100% δανεικό χρήμα εμπεριέχει ρίσκο όπως επίσης και ότι το κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί. Είναι όμως σαφές ότι το να φροντίζει κάποιος για το μέλλον, τόσο του ιδίου όσο και των μελών της οικογένειάς του πρέπει να είναι προτεραιότητα. Με σωστή μελέτη των δεδομένων και των οικονομικών αντοχών, η τελική απόφαση θα είναι και η σωστή.

Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή συμβουλή για την αγορά ή την πώληση καταθέσεων, χρεογράφων, αγαθών ή άλλων επενδυτικών προϊόντων ή υπηρεσιών ή επενδυτικής συμφωνίας. Η HSBC France, Athens Branch δεν συμβουλεύει με το παρόν, δεν δέχεται καμία υποχρέωση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για την απόφαση του αναγνώστη που τυχόν βασίστηκε στην ενημέρωση αυτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα