Ανοδικά κινείται και πάλι η τιμή του πετρελαίου

Καθώς εικάζεται ότι το Ιράν θα απορρίψει την πρόταση της Ρωσίας
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 08:22

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι το Ιράν, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ, θα απορρίψει τον ρωσικό συμβιβασμό για την έρευνά του στα πυρηνικά.

Το Ιράν, θα συζητήσει στις 20 Φεβρουαρίου την προσφορά της Ρωσίας να εμπλουτίσει φυσικό αέριο για την ισλαμική δημοκρατία. Οποιαδήποτε συμφωνία του Ιράν, να θέσει τέλος στην παραγωγή ουρανίου, φαίνεται πως δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για πιθανές κυρώσεις.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 73 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 59,19 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε 44 σεντς υψηλότερα, στη 1:20 μ.μ. στο Σιγκαπούρη, φθάνοντας στα 58,90 δολ. το βαρέλι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο 24%.

Η χθεσινή ανάκαμψη του πετρελαίου, από τα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων, αύξησε τις ανησυχίες ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή, προκειμένου να αποφύγει τον κορεσμό, όταν η ζήτηση από το Βόρειο Ημισφαίριο για πετρέλαιο, μειωθεί. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, ποσοστό 1,4%, για να κλείσει στα 58,46 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές υποχώρησαν στα 57,60 δολ. το βαρέλι στις 15 Φεβρουαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Δεκεμβρίου, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ότι τα αποθέματα πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσαν άνοδο πέντε φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσαν άνοδο 1,47 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στο 1,64 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χθες, το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στο 1,6253 δολ. το γαλόνι, σημειώνοντας για άνοδο για πρώτη φορά μέσα σε εννέα συνεδριάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα