«Δηλητηριώδης» ατμόσφαιρα μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου και μικρό καλάθι για τη συνάντηση Σι- Τραμπ

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 09:05
UPD:09:06
EPA/ROMAN PILIPEY

Με μόλις τρεις εβδομάδες να απομένουν έως την Σύνοδο Κορυφής του G20, όπου θα δώσουν το «παρών» τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, οι προσδοκίες για μία ουσιαστική συμφωνία που θα δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη είναι χαμηλές. Και τούτο, γιατί όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές στο Reuters, ελάχιστες προετοιμασίες έχουν γίνει για τη συνάντηση των δύο ηγετών. 

Ο Τραμπ όχι απλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να συναντηθεί με τον Σι στο περιθώριο της Συνόδου, που θα λάβει χώρα 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα, αλλά έχει απειλήσει να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, εάν ο Κινέζος ηγέτης δεν δεχθεί. 

Το Πεκίνο ήταν επιφυλακτικό στο να υπάρξει μία συνάντηση από τη στιγμή που δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αντιθέτως οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Και τούτο γιατί δεν θέλει ένα φιάσκο ανάλογο με εκείνη της συνάντησης Τραμπ- Κιμ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε θορυβωδώς από το τραπέζι. Μερίδα αναλυτών σχολιάζει πως μετά την απειλή για νέους δασμούς, ο Σι δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές. Ωστόσο η τακτική αυτή περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη συνάντηση. 

«Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Δύσης στο Πεκίνο, αναφερόμενος στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Παράλληλα άλλες πηγές διπλωματών και αξιωματούχων σε Ουάσιγκτον και κινεζική πρωτεύουσα, τόνιζαν πως η κόντρα έχει θέσει σοβαρά εμπόδια στην προετοιμασία της συνάντησης. Οι διαπραγματευτικές ομάδες δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία συνάντηση από τότε, που οι συνομιλίες των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στις 10 Μαΐου. 

Το καλύτερο σενάριο είναι η συνάντηση να βελτιώσει ελαφρώς το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ώστε να συμφωνήσουν σε επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών, εκτιμούν διπλωμάτες. Ελπίδα για συγκεκριμένη συμφωνία στη Σύνοδο δεν διαφαίνεται. Μεγάλο αγκάθι άλλωστε αποτελούν και οι συνεχείς αμερικανικές επιθέσεις στη Huawei. 

Αν ωστόσο η συνάντηση αποτύχει ακόμη και να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο πλευρές, τότε το πλήγμα για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία θα είναι άμεσο και ισχυρό. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα