Η νέα απειλή για την Ευρώπη: ένα ισχυρό ευρώ

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 07:02
UPD:08:12
REUTERS/SUSANA VERA

Πότε θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Όταν αρχίσει να φοβάται την ανατίμηση του ευρώ. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν πρόσφατα πηγές της νομισματικής αρχής στο Reuters. Με τη FED να ετοιμάζεται για δραστική χαλάρωση της πολιτικής της, τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει μύδρους κατά των Ευρωπαίων, κατηγορώντας τους εμμέσως πλην σαφώς για χειραγώγηση του νομίσματός τους και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) να διαπιστώνει ότι το νόμισμα των 19 της 0ΝΕ είναι υποτιμημένο κατά 22%, η ανατίμηση μάλλον θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου. 

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε χθες στο στόχαστρο το ευρώ, αρκετοί αναλυτές σε ξένα μέσα έσπευσαν να σχολιάσουν πως έχει δίκαιο. Ακόμη και εάν δεν χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο αγοραστικής δύναμης του ΟΟΣΑ, και καταφύγουμε στο λεγόμενο «Big Mac», που συγκρίνει τις ισοτιμίες των κορυφαίων νομισμάτων, τότε το ευρώ είναι περίπου 15% φθηνότερο από ό,τι θα έπρεπε να είναι. 

Το φθηνό ευρώ αντισταθμίζει έως τώρα εν μέρει τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο και τις εντεινόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, κρατώντας τις εξαγωγές αρκετών χωρών σε υποφερτά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι χωρίς αυτό το «όπλο» οικονομίες όπως η γερμανική και η ιταλική θα είχαν ήδη βυθιστεί στην ύφεση. Για μικρότερα μέλη της Ευρωζώνης, που επίσης επιδιώκουν μία ανάκαμψη στηριζόμενη στις εξαγωγές, είναι επίσης απαραίτητο. 

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι μόνο «ευλογία» για όλους τους Ευρωπαίους. Όσοι εξακολουθούν να στηρίζονται σε εισαγωγές για βασικές πρώτες ύλες, που αποτιμώνται σε δολάριο, όπως το πετρέλαιο, ουσιαστικά βλέπουν το «λογαριασμό» τους και τα βάρη να φουσκώνουν. 

Αυτή την περίοδο το ευρώ κινείται κοντά στα 1,12 με 1,13 δολάρια.Oι οικονομολόγοι της Societe Generale προβλέπουν ανάκαμψη του ενιαίου νομίσματος στο 1,16 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους. Πριν από κάπόιους μήνες όταν η ΕΚΤ δεσμευόταν να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους και η FED φαινόταν να οδεύει ακόμη προς επιτοκιακές αυξήσεις, μία μερίδα αναλυτών προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερη πτώση του ευρώ και απόλυτη ισοτιμία 1:1 για τα δύο μεγάλα νομίσματα. 

Η εικόνα έχει πια αλλάξει άρδην. Και οι δύο κεντρικές τράπεζες σκέφτονται τις μειώσεις. Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι αυτές να έρθουν πολύ νωρίτερα από τη FED, που έχει και αρκετά μεγαλύτερα περιθώρια. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ είναι ήδη στο μηδέν και το καταθετικό της στο -0,4%. Μία περαιτέρω μείωση μπορεί να μην αποτραπεί, αλλά θα καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις. Το βασικό επιχείρημα της κεντρικής τράπεζας πάντως θα είναι πως ένα ισχυρό ευρώ σε ένα περιβάλλον εμπορικών και νομισματικών πολέμων, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης. 

naftemporiki.gr

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα