Codelco: Πρόβλεψη για χαμηλότερες τιμές χαλκού

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 11:10

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για τις τιμές του χαλκού φέτος, προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, Codelco, παρά την πρόβλεψη του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Juan Villarzu, ότι το ράλι των τιμών πλησιάζει στο τέλος του.

«Οι τιμές θα κινηθούν προς πιο φυσιολογικά επίπεδα», είπε ο Villarzu, 61 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη Ν. Υόρκη. Ο χαλκός, που άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 2,339 δολ. η λίμπρα στις 7 Φεβρουαρίου στη Ν. Υόρκη, θα κυμανθεί από 1,50 έως 1,70 δολ. η λίμπρα, συμπλήρωσε ο ίδιος. Τον Οκτώβριο η Codelco προέβλεπε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στο 1,25 δολάρια.

«Είχα πει το ίδιο πριν από έξι μήνες, αλλά περιμένω ότι οι τιμές θα αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη υποχωρεί και οι υψηλές τιμές αποθαρρύνουν τη ζήτηση», επεσήμανε ο Villarzu said. Η εταιρεία που εδρεύει στο Σαντιάγο της Χιλής, ανήκει στην κυβέρνηση.

Ο χαλκός σημείωσε πέρυσι άνοδο 53%, καθώς η αύξηση της ζήτησης για το μέταλλο, υπερέβη την παραγωγή. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πέρυσι, τροφοδότησε το ράλι του μετάλλου, που χρησιμοποιείται σε καλώδια και αγωγούς. Η οικονομία της Κίνας, αναπτύχθηκε 9,9% πέρυσι, ξεπερνώντας την οικονομία της Βρετανίας, ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η αύξηση ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, παραμένει η περιοχή με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για το μέταλλο, είπε ο Villarzu. Η χρήση του χαλκού στην Κίνα ενδέχεται να αυξηθεί έως 12% φέτος, συμπλήρωσε. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές αποθαρρύνουν τη ζήτηση και η συρρίκνωση των οικονομιών παγκοσμίως θα έχει ως αποτέλεσμα 200.000 τόνους παγκόσμιο πλεόνασμα, έναντι της ζήτησης, επεσήμανε ο ίδιος.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά μετά την αποτυχία των μεταλλουργιών να προβλέψουν την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα. Οι τιμές έχουν σημειώσει υπερτριπλάσια άνοδο, από τα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών, στα 60,35 σεντς η λίμπρα, το 2001, όταν οι εταιρείες, μείωσαν τις επενδύσεις τους.

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Codelco ετοιμάζονται τώρα να αυξήσουν την παραγωγή του μετάλλου, επεσήμανε ο Villarzu.

Η Codelco που θα αυξήσει τις επενδύσεις της στο 1,7 δισ. δολ. φέτος, από 1,2 δισ. δολ., πέρυσι, θα πουλήσει κατά πάσα πιθανότητα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις, σύμφωνα με τον CEO της.

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία είχε πει, ότι θα αρχίσει την κατασκευή μονάδας, η οποία θα αρχίσει να παράγει στις αρχές του 2008, περίπου 150.000 τόνους ετησίως.

Η παραγωγή της Codelco, η οποία άγγιξε το 1,724 εκατ. τόνους το 2005, θα υποχωρήσει στο 1,7 εκατ. φέτος, και στο 1,66 εκατ. τόνους το 2007, πριν από την αύξησή της το 2008, σύμφωνα με τον Villarzu, τον Ιανουάριο. Πέρυσι η Cocelco συμμετείχε με 11% στην παγκόσμια παραγωγή.

Τέλος ο Villarzu είπε ότι στις 22 Φεβρουαρίου σχεδιάζει να βρίσκεται στο Πεκίνο για την υπογραφή συμβολαίων με την China Minmetals Corp., προκειμένου να εγγυηθεί μέρος των αναγκών της Κίνας σε χαλκό. Η Κίνα αναμένεται να καταβάλει 550 εκατ. δολ. την επόμενη ημέρα, συμπλήρωσε.

«Οι συζητήσεις για τους μισθούς με τις ενώσεις εργαζομένων στην Codelco, θα είναι δύσκολες χωρίς απεργίες», υπογράμμισε ο Villarzu. Η εταιρεία θα διαπραγματευθεί φέτος τους μισθούς με τους εργαζόμενους στο μεγαλύτερο ορυχείο της, Chuquicamata, καθώς και στο ορυχείο Andina, στη Χιλή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα