Ο κίνδυνος ύφεσης ανησυχεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - Περισσότερο απαισιόδοξες οι ελληνικές

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 16:51
UPD:16:59
SHUTTERSTOCK

Τον κίνδυνο μιας οικονομικής ύφεσης στον ορίζοντα διακρίνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς οι ζημίες λόγω επισφαλών δανείων αυξήθηκαν αισθητά το 2018. Περισσότερο απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως δείχνει η έκθεση της σουηδικής εταιρείας διαχείρισης μη-εξυπηρετούμενων δανείων Intrum.

Οι ζημίες από επισφαλή δάνεια για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο 2,31% των συνολικών εσόδων, από 1,69% το 2017, σύμφωνα με την έκθεση της Intrum. Το ήμισυ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μια ύφεση είναι άμεση μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ μόλις το 30% δεν διακρίνουν τον άμεσο κίνδυνο ύφεσης στη χώρα τους στο προσεχές μέλλον. Εν τω μεταξύ, το 18% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι ήδη σε ύφεση.

Η έρευνα δείχνει μεγάλη διαφορά μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου. Σε Ελλάδα και Ιταλία, η ύφεση θεωρείται ήδη ως πραγματικότητα, με το 93% των ελληνικών και το 84% των ιταλικών επιχειρήσεων να θεωρούν ότι είναι άμεση. Σε Αυστρία, Γερμανία και Δανία, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κάτω από το 35%.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Μίκαελ Έρικσον, στο CNBC, επικαλούμενος την αύξηση στις στάσεις πληρωμών σε επισφαλή δάνεια στο 2,31% από 1,69%, «τα σύννεφα αρχίζουν ήδη και συσσωρεύονται στην Ευρώπη». «Εάν κοιτάξει κανείς τον μέσο όρο στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουμε περίπου 4% σε μη-επισφαλή δάνεια», ανέφερε ο κ. Έρικσον.

Οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου είναι εμφανείς και στο ποσοστό επισφαλών δανείων στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Για παράδειγμα, η Ιταλία είχε ποσοστό 9,45%, ενώ της Ελλάδας ήταν στο 43,4% και της Πορτογαλίας στο 12%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα