Oυκρανία: Η πρώτη έξοδος στις αγορές επί Ζελένσκι με διεθνές ομόλογο επταετούς διάρκειας

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 12:10
UPD:12:17
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

H Oυκρανία ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο διεθνές ομολόγο υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρώην κωμικού, ο οποίος εξελέγη τον Απρίλιο, εν μέσω εντεινόμενης δυσφορίας της κοινής γνώμης για τη διαφθορά στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η γαλλική BNP Paribas και η αμερικανική Goldman Sachs θα είναι ανάδοχοι στην έκδοση του ομολόγου, που θα είναι αποτιμώμενο σε ευρώ, και ήδη οργανώνουν ένα roadshow σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με επενδυτές. 

Η έκδοση θα είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ και έρχεται σε μία περίοδο «συνωστισμού» στις αγορές χρέους, καθώς όλες οι χώρες, αλλά και πολλές επιχειρήσεις επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει υποχωρήσει στο 2,1% καθώς οι εμπορικές εντάσεις εντείνουν τους φόβους παγκόσμιας ύφεσης. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκτιναχθεί στο 3,23%. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. 

Οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας σχεδιάζουν, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, να επισκεφθούν μέσα στην εβδομάδα τη Φραγκφούρτη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι προκειμένου να εξερευνήσουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον για μία έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας. 

Η απόφαση για roadshow έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία χρηματοδότησης του περασμένου Μαρτίου, όταν η χώρα επέλεξε να δανειστεί απευθείας 350 εκατ. δολάρια από την JPMorgan, σε μία ασυνήθιστη κίνηση, που είχε ως στόχο να αποφύγει την αναταραχή στις αγορές ενόψει προεδρικών εκλογών. 

Η τελευταία έξοδος της χώρας στις αγορές ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν εξέδωσε ομόλογα αξίας 2 δισ. δολαρίων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα