Ε.Ε.: Προειδοποίηση προς την Ιταλία για το έλλειμμα

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 13:09

ΣΧΕΔΙΑ να προειδοποιήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Silvio Berlusconi, πριν από τις εκλογές του Απριλίου, για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο θα είναι υψηλότερο της πρόβλεψης, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιταλία θα παραβιάσει τους όρους του ελλείμματος για πέμπτο έτος το 2007, εάν η κυβέρνηση αποτύχει να ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες περικοπές, σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου. Η Ιταλία επιθυμεί να προλάβει την προθεσμία της Ε.Ε. να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,8% του ΑΕΠ το 2007, από 3,5% που είναι φέτος.

Η Ιταλία, η πρώτη χώρα που ευνοήθηκε πέρυσι από την απόφαση της Ε.Ε. να χαλαρώσει τους κανόνες του ελλείμματος, θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει τις υποσχέσεις της για μείωση των δαπανών το 2006, σύμφωνα με το προσχέδιο, που βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg News. Ο Berlusconi, σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους, προσέφερε στις εταιρείες προσωρινή μείωση φόρων για τις επενδύσεις τους, εάν ο κυβερνών συνασπισμός κερδίσει τις εκλογές στις 9 Απριλίου.

Οι προσπάθειες της χώρας να μειώσει το έλλειμμα, εμποδίστηκαν από τη στασιμότητα της ανάπτυξης. Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, πιθανώς να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2006 μετά από σχεδόν στάσιμη ανάπτυξη πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Isae στις 16 Φεβρουαρίου. Το επόμενο έτος η Ιταλία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%.

Το έλλειμμα της Ιταλίας, που υπολογίζεται στο 108,5% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη και κοντά στο διπλάσιο του ορίου της Ε.Ε., που είναι το 60%. Ο δείκτης του ελλείμματος της Ιταλίας πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω με ταχύτερο ρυθμό και η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει άλλους παράγοντες από εκείνους του δανεισμού, αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.

Σε άλλο προσχέδιο εγγράφου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει η ότι η Ισπανία, η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης έχει υγιή προϋπολογισμό και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τις οικονομικές πολιτικές.

«Με μέσο ετήσιο όρο γύρω στο 3,5% η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ισπανίας, συγκατελέγη μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το έγγραφο.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Μάλτα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα