Μικρός ο κίνδυνος παραπλάνησης από την ομοιότητα του ευρώ με τουρκικά κέρματα

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 18:35

Με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγγείλει το τελευταίο διάστημα πολίτες της ευρωζώνης και αφορούν σε σύγχυση του κέρματος του ευρώ με νομίσματα άλλων χωρών, και κυρίως της νέας τουρκικής λίρας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Νίκος Βακάλης υπέβαλε σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας.

Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές συναλλαγές των πολιτών, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, ειδικά για την περίπτωση της τουρκικής λίρας η Επιτροπή δήλωσε πως παραμένει σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι οι αλλαγές των κερμάτων της γειτονικής μας χώρας, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2007, θα εξαλείψουν την πιθανότητα σύγχυσης.

Στην απάντησή της η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι από το 2002, έτος καθιέρωσης του ευρώ, υπήρξαν ορισμένα περιστατικά που σχετίζονταν με την ομοιότητα των κερμάτων ευρώ με νομίσματα άλλων χωρών. Οι καταγγελθείσες περιπτώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τη χρήση μηχανημάτων αυτόματης πώλησης που λειτουργούν με κέρματα, όπου ξένα κέρματα χρησιμοποιήθηκαν είτε τυχαία είτε σκόπιμα αντί των κερμάτων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τον Ευρωβουλευτή ότι έχει επικοινωνήσει σχετικά με εκπροσώπους του κλάδου των επιχειρήσεων αυτόματων μηχανημάτων, ιδίως σε σχέση με τα τουρκικά κέρματα. Υποστηρίζει ότι ο κλάδος της αυτόματης διανομής έχει ενημερωθεί διεξοδικά για τα μέσα με τα οποία μπορεί να αποφεύγει τη χρήση παρόμοιων κερμάτων προσαρμόζοντας κατάλληλα τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Σημειώνει ότι, σε γενικές γραμμές, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης που είναι σε καλή κατάσταση απορρίπτουν με ασφάλεια τα κέρματα αυτά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα