ΤΑΜ: 928 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 11:11

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση μετοχών σε διεθνείς επενδυτές, προκειμένου να αντλήσουν τουλάχιστον 928 εκατ. δολ., κάνει η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, ΤAM SA και μερικοί από τους μετόχους της.

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Σάο Πάολο, θα πουλήσει 40.960.813 προνομιούχες μετοχές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με χθεσινό έγγραφο την αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η TAM, που αντιμετωπίζει την αύξηση του ανταγωνισμού από την Gol Linhas Aereas Inteligentes SA, θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από την πώληση μετοχών για την αναβάθμιση του στόλου της, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια αυξάνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με το έγγραφό της. Η αεροπορική εταιρεία εκτιμά ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 231,6 εκατ. δολ. από την πώληση, εξαιρουμένων των εσόδων για τους μετόχους και του κόστους.

Τον Ιούνιο η ΤΑΜ άντλησε 380,4 εκατ. ρεάλ (179,7 εκατ. δολ.) σε πώληση μετοχών της στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, προκειμένου να επεκτείνει τον στόλο της.

Η Gol, που άρχισε να δραστηριοποιείται το 2001, άντλησε τον Απρίλιο του 2005 το ποσόν των 193 εκατ. ρεάλ από την πώληση νέων μετοχών για να χρηματοδοτήσει την αύξηση του στόλου της. Τον Ιούνιο του 2004, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους, η τρίτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, άντλησε 281 εκατ. δολ., από την δημόσια εγγραφή της.

Η Viacao Aerea Rio-Grandense SA, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, τον Ιούνιο του 2005, κατέθεσε αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο περί πτωχεύσεων.

Οι μέτοχοι της TAM που θα πουλήσουν τις μετοχές τους θα εισπράξουν το μάξιμουμ της τιμής των 22,65 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με την πρόεδρο Noemy Almeida Oliveira Amaro, την αντιπρόεδρο Maria Claudia Oliveira Amaro Demenato και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Maurcio Rolim Amaro.

Την πώληση των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας, θα διαχειριστεί η Credit Suisse Securities USA LLC.

Οι συνολικές μετοχές της ΤΑΜ αποτελούνται από 59.816.248 κοινές μετοχές και 84.243.214 προνομιούχες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία. Η πώληση μετοχών θα αυξήσει τον αριθμό των προνομιούχων σε 125.225.430 μετοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News η χρηματιστηριακή αξία της ΤΑΜ ήταν χθες 6,6 δισ. ρεάλ.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν χθες οι προνομιούχες μετοχές της ΤΑΜ, στα 49,99 ρεάλ η μία (23,61 δολ.) στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο. Η τελευταία τιμή των κοινών της μετοχών στις 14 Φεβρουαρίου, ήταν 20% χαμηλότερη από την προηγούμενη ημέρα, στα 40 ρεάλ η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα