Μπλόκαρε η ατμομηχανή της Ευρώπης

Βουτιά της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής και υποβάθμιση προβλέψεων από τη Μπούντεσμπανκ
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 10:20
UPD:10:36
REUTERS/FABIAN BIMMER

Bαθιά πληγωμένες οι γερμανικές βιομηχανίες. 

Οι μεγάλες βιομηχανίες της άλλοτε «ατμομηχανής» της Ευρώπης θα εξακολουθούν να υποφέρουν από αδύναμη ζήτηση, ειδικά από το εξωτερικό, για το υπόλοιπο του έτους. Αυτή η είναι η διόλου ενθαρρυντική ετυμηγορία της Μπούντεσμπανκ η οποία και υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. 

Η Γερμανία εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια για την ανάπτυξη της συνολικής Ευρωζώνης, αφού η υψηλή εξάρτησή της από τις εξαγωγές την κατέστησε εξαιρετικά ευάλωτη σε εμπορικούς πολέμους και δασμούς- ισχύοντες και επαπειλούμενους. Η αδυναμία που εμφανίζουν συνολικά οι μεγάλοι του ευρώ ήταν άλλωστε και ο παράγοντας που ανάγκασε την ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης επιτοκίων, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να έρθει νέα μείωσή τους ή να αρχίσει ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η γερμανική κεντρική τράπεζα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιστεκόταν στην χαλαρή νομισματική, ενδεχομένως τώρα να χρειαστεί να αλλάξει στάση. Υπολογίζει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόλις 0,6% φέτος, έναντι εκτίμησης τον περασμένο Δεκέμβριο για ανάπτυξη 1,6%. Βλέπει επιτάχυνση στο 1,2% την επόμενη χρονιά έναντι προηγούμενης πρόβλεψης και πάλι για ρυθμούς 1,6%. 

«Η γερμανική οικονομία βιώνει αυτή την περίοδο μία αξιοσημείωτη αποθέρμανση» αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της. «Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην ύφεση της βιομηχανίας, όπου οι πιέσεις στις εξαγωγές είναι εντονότατες» εξηγεί. Παράλληλα προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα υπερβεί το 1,4%, ενώ και την επόμενη χρονιά θα είναι στο 1,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%, την ώρα που ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ είναι 2%. 

Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ζοφερά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή. Τον Απρίλιο έκανε βουτιά 1,9%, τη μεγαλύτερη εδώ και τέσσερα χρόνια, έναντι πρόβλεψης για πτώση μόλις 0,5%. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα