Το δίκαιο αιτημάτων των ναυτεργατών αναγνώρισε ο ΥΕΝ

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 18:46
UPD:18:48

Το δίκαιο αιτημάτων των ναυτεργατών αναγνώρισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Όπως είπε, μερικά οικονομικά αιτήματα όπως το εφάπαξ, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό τα θεωρεί και ο ίδιος δίκαια. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναγνώρισε πως οι ναυτικοί παίρνουν πολύ χαμηλό εφάπαξ όταν συνταξιοδοτούνται - περίπου τρία εκατομμύρια δραχμές. Δώσαμε, πρόσθεσε, μια αύξηση 25% και στόχος μας είναι να φτάσει τα έξι εκατομμύρια δραχμές.

Για το φορολογικό ο υπουργός είπε ότι πολλοί ναυτικοί κερδίζουν το εισόδημά τους στο εξωτερικό και επιθυμία του υπουργείου είναι να γίνει μηδενική η φορολογία για τα κατώτερα πληρώματα και 3% για τα ανώτερα, ή 1% για τα κατώτερα και 4% για τα ανώτερα. Όπως διευκρίνισε, για όλα αυτά τα θέματα το ΥΕΝ είναι σε συνομιλίες του με το υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με το αίτημα της ΠΝΟ για ίδρυση ανεξάρτητου ταμείου ανεργίας, ο υπουργός είπε ότι έχει προτείνει και στην Ομοσπονδία να συσταθεί επιτροπή για να μελετήσει το θέμα και αν το κόστος της λειτουργίας του είναι το ίδιο, ή λίγο περισσότερο από αυτά που δαπανώνται τώρα για τους ανέργους ναυτικούς, δεν έχει αντίρρηση να δημιουργηθεί.

Όσον αφορά το αίτημα της ΠΝΟ για συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία των ναυτικών, ο κ. Κεφαλογιάννης παρατήρησε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται πουθενά. Καλύψαμε, είπε, με την κρουαζιέρα το 15% των ανέργων ναυτικών και το 30% των επιδοτούμενων με κόστος 450.000 ευρώ.

Για τη δεκάμηνη απασχόληση, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε ότι έχει επιλυθεί, αφού κάθε πλοίο που μπαίνει σε γραμμή έχει υποχρέωση να δουλεύει τουλάχιστον δέκα μήνες το χρόνο.

Τέλος, και απαντώντας σε ερωτήσεις αν πρόκειται να ληφθούν δραστικά μέτρα, όπως επιστράτευση, προκειμένου να σταματήσει η απεργία, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως θα εξαντληθεί ο διάλογος, συμπληρώνοντας ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όπως είπε, βρίσκεται σε διαρκή και ανοιχτό διάλογο με την ΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα