Πράσινη κατά 50% η παραγωγή ενέργειας στην Ικαρία

Εγκαινιάστηκε η υβριδική μονάδα της ΔΕΗ «Ναέρας»
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 10:43

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 50%, καθώς και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων κατά 13.800 τόνους ετησίως, από την ελαχιστοποίηση της λειτουργίας του πετρελαϊκού τοπικού σταθμού παραγωγής, θα επιφέρει η υβριδική μονάδα της ΔΕΗ στην Ικαρία, συνδυάζοντας την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια. 

Το έργο έχει ονομαστεί Ναέρας από την επιχείρηση, η οποία για την κατασκευή του επένδυσε σε τρέχουσες τιμές περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση για την αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, με την ανύψωση ποσοτήτων νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες. Έτσι, οι ποσότητες αυτές λειτουργούν ως φυσική μπαταρία, αφού όταν απελευθερωθούν για να επιστρέψουν στον κάτω ταμιευτήρα, θέτουν σε λειτουργία μια υδροηλεκτρική μονάδα για την εκ νέου παραγωγή ρεύματος. 

Η υβριδική μονάδα, η οποία είναι η δεύτερη πανευρωπαϊκά που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία (αντλησιοταμίευση), εγκαινιάσθηκε χθες από τη ΔΕΗ στην Ικαρία, σε μια εκδήλωση στην οποία έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το υβριδικό έργο της Ικαρίας αναδεικνύει τις δυνατότητες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και καθορίζει τη δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα για το οποίο η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να διαθέσει τους μέγιστους δυνατούς πόρους», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. 

Από το 2007
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, πλέον η Ικαρία όχι μόνο θα έχει πλήρη επάρκεια και αξιοπιστία σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το ήμισυ των ενεργειακών της αναγκών θα καλύπτεται από ΑΠΕ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον τομέα της πράσινης ενέργειας μεταξύ των νησιών της χώρας. Όπως επισήμανε, από τον Ιούλιο του 2007 που ανατέθηκε η κατασκευή του χρειάστηκε να ξεπεραστούν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τεχνικά εμπόδια για να αποπερατωθεί η μονάδα.

Πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες του Ναέρα θα αξιοποιηθούν πλήρως, με τη μέγιστη οικονομική και περιβαλλοντική αποδοτικότητα, όταν θα υπάρξει η διασύνδεση με υποβρύχια γραμμή 20 KV με τη Σάμο, έργο για το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα κατασκευάσει ο ΔΕΔΔΗΕ το συντομότερο. Χαρακτήρισε το έργο «σηματωρό και για άλλα αντίστοιχα», με εφόδιο και εχέγγυο την τεχνογνωσία και την πείρα που αποκτήθηκε. «Η ΔΕΗ θα είναι πρωταγωνιστής και στο αύριο του ενεργειακού γίγνεσθαι της χώρας μας, με λελογισμένο κέρδος και κοινωνική υπευθυνότητα», κατέληξε. 

Ως έμπρακτη απόδειξη της ενεργειακής μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές χαρακτήρισε τον Ναέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία εκπροσώπησε τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη. Η ίδια έκανε αναφορά και στα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς από τα έσοδα προ ΦΠΑ από τη μονάδα το 1,4% θα αποδίδεται στους κατοίκους και το 0,3% στο Πράσινο Ταμείο. Την πεποίθηση ότι η νησιωτικότητα μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης, εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, με τέτοια έργα η ΔΕΗ ευθυγραμμίζεται με τη διεθνή τάση για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Οι εγκαταστάσεις
Στις εγκαταστάσεις του Ναέρα συγκαταλέγονται ένα αιολικό πάρκο (ισχύος 2,7 ΜW) και δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1 MW. Το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη. Έτσι, μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλ. ενέργειας, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, που θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.

Το νερό που ανακυκλώνεται ανάμεσα στους ταμιευτήρες προέρχεται από τις υπερχειλίσεις ενός παρακείμενου φράγματος, που βρίσκεται ψηλότερα. Μάλιστα, επειδή οι υπερχειλίσεις είναι συχνό φαινόμενο τον χειμώνα, ανάμεσα στο φράγμα και τους δύο ταμιευτήρες υπάρχει ένας δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός 1,05 MW, για την επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα