Με χαμηλές ταχύτητες η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 14:14
UPD:14:19
REUTERS/KOSTAS TSIRONIS

Η επιτάχυνση της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών έδωσε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Μάιο, όμως οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι δεν αναμένεται άμεσα η ανάκτηση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης -που θεωρείται «βαρόμετρο» για τις προοπτικές της οικονομίας- σημείωσε μικρή άνοδο στο 51,8 τον Μάιο, από 51,5 του Απριλίου.

Παρότι η άνοδος του δείκτη ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων, παραμένει πολύ κοντά στο όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο επιμέρους δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στο 52,9 από 52,8 του Απριλίου, αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, επί τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Εν μέσω προκλήσεων και ανησυχιών μήπως η ύφεση στη μεταποίηση επηρεάσει και τον τομέα υπηρεσιών, ο επιμέρους δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε σε ναδίρ τεσσάρων μηνών, στο 61,1.

Μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο 55,4 από 55,7, σε μια ένδειξη ότι η εσωτερική ζήτηση συνεχίζει να προσφέρει στήριγμα στην ανάπτυξη, παρά την ύφεση στη μεταποίηση. Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο τομέας υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμος τον Μάιο, έπειτα από τρεις διαδοχικούς μήνες ανάπτυξης.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα