ΤΕΡΝΑ: Θα μελετήσει την έκδοση νέου ομολογιακού 120 έως 150 εκ. ευρώ

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 13:01
UPD:13:04
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Του Γιάννη Κανουπάκη
 [email protected]

Την πρόθεση της θυγατρικής της  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ να μελετήσει την έκδοση νέου ομολογιακού 120 έως 150 εκ. ευρώ το οποίο θα συμβάλει στην άντληση ρευστότητας για την υλοποίηση έργων της εταιρείας αλλά και για την αποπληρωμή του προηγούμενου ομολόγου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Περιστέρης, ανοίγοντας τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Ο διευθύνων σύμβουλος, Μ. Μαραγκουδάκης, αναφερόμενος στα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της εταιρείας είπε ότι σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία, κατασκευή και ανάπτυξη 1512MW ΑΠΕ.

Μέχρι το τέλος του 2018 βρίσκονταν σε λειτουργία συνολικά 1011,3MW εκ των οποίων 884 MW αιολικών, 17,8MW υδροηλεκτρικών, 8,5 MW φωτοβολταϊκών και 1MW βιομάζας. Η ανάπτυξη της εταιρείας θα συνεχιστεί και φέτος,πρόσθεσδε ο κ. Μαραγκουδάκης, κάνοντας γνωστό ότι εντάσσεται στο δυναμικό το νέο έργο στο Τέξας ισχύος 158MW που θα αυξήσει στα 651 MW  την ισχύ στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα προχωρά η δοκιμαστική λειτουργία πάρκου στην Εύβοια 18,4MW, η έναρξη κατασκευής πάρκου στη Βοιωτία ισχύος 30MW ενώ αναμένεται η έναρξη κατασκευής 9 ακόμη πάρκων ισχύος 121MW  που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019 αρχές του 2020. Παράλληλα εξετάζεται η υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 200MW σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την ομιλία του, εξ άλλου, ο κ.Περιστέρης  τόνισε ότι: "Σήμερα η ΤΕΝΕΡΓ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη διεθνώς ελληνική εταιρεία. Πριν μερικά χρόνια βάλαμε το ορόσημο των 1000MW και ήδη το ξεπεράσαμε. Τώρα έχουμε βάλει το νέο ορόσημο των 2GW και στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ”. Το ορόσημο των 2000MW δεν είναι πια μακρινό, γίνεται πλέον ορατό εξήγησε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προστεθεί ένα ακόμη έργο 160MW ενώ και μέσω των διαγωνισμών στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα για επενδύσεις 100MW πρόσθετων αιολικών πάρκων.

Κατά τον κ. Περιστέρη, η πορεία αυτή δεν ήταν εύκολη, ωστόσο, πλέον όλοι στρέφονται μαζικά στις ΑΠΕ που θεωρούνται ώριμη τεχνολογία. Ο επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓ σημείωσε ότι η αλλαγή που θα λειτουργήσει ως καταλύτης, είναι το θέμα της αποθήκευσης που θα λύσει το πρόβλημα της στοχαστικότητας και θα βοηθήσει ώστε η πράσινη ενέργεια να διεισδύσει ακόμη περισσότερο ως συμβατικά παραγόμενη. Εξ άλλου, στο θέμα της μεγάλης αποθήκευσης και σε τεχνολογίες όπως η  αντλησιοταμίευση γίνεται κοσμογονία νέων έργων στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, την Κίνα, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε νέα μεγάλη επένδυση 1,2 GW στην Πορτογαλία με κεφαλαιακή επένδυση 1,5 δισ. ευρώ.

"Στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες και τις οχλήσεις δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει καν η σύνταξη του ρυθμιστικού πλαισίου παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί από όλους τους φορείς η αναγκαιότητά του”, διευκρίνισε ο κ. Περιστέρης, ο οποίος ανέφερε ότι στο προσκήνιο υπάρχει και η λύση των μπαταριών που όμως εμφανίζουν μικρότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σχέση με την αντλησιοταμίευση. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών, υπογραμμίζοντας  ότι οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού σταμάτησαν αναιτιολόγητα. Πλέον οι τεχνολογίες των πλωτών ανεμογεννητριών καθιστούν εφικτή την εκμετάλλευση σε μεγάλα βάθη, η περιοχή του Αιγαίου μπορεί άνετα να γίνει η μπαταρία του νότου, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, συμπλήρωσε.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα