Αναξιοποίητη η ναυτιλία από τις εξαγωγές

Αισιόδοξες προσδοκίες δείχνει έρευνα του ΣΕΒΕ με την DHL
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 18:02
REUTERS/Jason Lee

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Ανεκμετάλλευτη παραμένει εν πολλοίς η ηγετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία για την υπόλοιπη ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, όπως λένε οι εξαγωγείς που συμμετείχαν στην έρευνα για τον Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών που διενεργεί κάθε εξάμηνο ο ΣΕΒΕ με την εταιρεία DHL.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση σχετικά με το αν τα προϊόντα ή/και οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο δείγμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις στον κλάδο της ναυτιλίας και της θαλάσσιας οικονομίας γενικότερα, ελληνικές και ξένες, το 57% απάντησε θετικά και το 43% αρνητικά. Και το κυριότερο: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες εξαγωγείς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει εκμεταλλευτεί την πρωτοκαθεδρία που διατηρεί στην παγκόσμια ναυτιλία, αναδεικνύοντας την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής, άμεσης ή έμμεσης, των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο.

Ο δείκτης
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη TCI SEVE-DHL για το 1ο εξάμηνο του 2019, αυτός ανήλθε σε 132,3 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία), έναντι 121,0 μονάδων του 2ου εξαμήνου 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,3 μονάδες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11/04/19-17/05/19 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 233 ανταποκρίθηκαν).

Πιο συγκεκριμένα, για ακόμη ένα εξάμηνο αποτυπώθηκαν οι θετικές εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εξαγωγές της επιχείρησής τους, καθώς το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει αύξηση και το 33% σταθερότητα στο α’ εξάμηνο 2019. Μόλις το 5% εκτιμά ότι θα μειωθούν, με σημαντικότερη αιτία τη μειωμένη διεθνή ζήτηση για το προϊόν του.

Οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες οι οποίες, σύμφωνα με το 25% των ερωτηθέντων, θα βελτιωθούν στο α’ εξάμηνο 2019. 

Η πλειονότητα, και συγκεκριμένα το 46%, «βλέπει» στασιμότητα, ενώ το 29% εκτιμά ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν, κυρίως λόγω της κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Εγχώριες πωλήσεις
Αισιόδοξο παρουσιάζεται το 58% του δείγματος για τις εγχώριες πωλήσεις που θα πραγματοποιήσει η επιχείρησή του, ενώ το 36% εκτιμά ότι αυτές δεν θα μεταβληθούν. Το ποσοστό των εξαγωγέων που δήλωσε ότι θα μειωθούν οι εγχώριες πωλήσεις παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε 6% έναντι 8% του προηγούμενου εξαμήνου.

Ιδιαίτερα θετικές παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες καθώς το ποσοστό αυτών που αναμένουν βελτίωση ανήλθε σε 38% από 23% στο προηγούμενο εξάμηνο, ενώ το 48% αναμένει σταθερότητα. Το 14% του δείγματος εμφανίζεται απαισιόδοξο, αναφέροντας πως στο α’ εξάμηνο 2019 οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν.

Οι κλάδοι
Ο κλάδος των χημικών, πλαστικών και φαρμακευτικών προϊόντων παρουσιάζει μία ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση αναφορικά με τις εξαγωγές, καθώς το 77% απαντά ότι αναμένει αύξηση και το 18% σταθερότητα, ενώ μόλις το 5% δήλωσε ότι οι εξαγωγές του θα μειωθούν. 

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο αγροτικά, τρόφιμα, καπνά και ποτά είναι εξίσου αισιόδοξες, καθώς μόλις το 1% ανέφερε πως οι εξαγωγές θα μειωθούν. 

Συγκεκριμένα, το 66% δήλωσε πως αυτές θα αυξηθούν και το 33% ότι θα παραμείνουν σταθερές συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Θετικές είναι και οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου μηχανές - συσκευές καθώς το 57% ανέφερε ότι αναμένει αύξηση εξαγωγών, το 36% σταθερότητα και το 7% μείωση, ενώ όσον αφορά τα δομικά υλικά, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 52% «αύξηση» και 48% «σταθερότητα», καθώς καμία επιχείρηση δεν εκτιμά ότι θα μειωθούν οι εξαγωγές της επιχείρησής του. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας διατηρούν μία πιο επιφυλακτική στάση, με 1 στις 2 να εκτιμά ότι οι εξαγωγές της θα παραμείνουν σταθερές, το 38% να δηλώνει ότι αυτές θα αυξηθούν και το 12% ότι θα μειωθούν στο α’ εξάμηνο 2019.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα