Απεργία εργαζομένων στις μεταφορές

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 12:25

ΣΕ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ των λιμανιών και των διυλιστηρίων, σε συνεργασία με τους ναυτεργάτες, προχωρούν σήμερα η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων, που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση διατάξεων του πρόσφατου νόμου για τις μεταφορές.

Οι τρεις Ομοσπονδίες, με εξώδικο που απέστειλαν προς τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών - Επικοινωνιών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Τάξης, ζητούν αλλαγές σε διατάξεις του νόμου, επειδή, όπως υποστηρίζουν, με τις αλλαγές που εισάγει στο θεσμικό πλαίσιο, δεν συμβάλλει στην ασφάλεια των οδικών μεταφορών, ανατρέπει τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων, τόσο στους οδηγούς φορτηγών δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης όσο και στους οδηγούς ταξί, ενώ, όπως σημειώνουν, περιέχει και διατάξεις που αντίκεινται σε κοινοτική οδηγία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν την κατάργηση της υπαλληλικής ιδιότητας των οδηγών φορτηγών, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές θεωρούν ότι οι διατάξεις του νόμου είναι αποτέλεσμα άσκησης πιέσεων από την πλευρά των εργοδοτών, ενώ καταγγέλλουν ότι εκπρόσωπός τους δεν παρέστη, όταν το σχέδιο νόμου συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την ίδια ώρα που από την πλευρά των εργοδοτών παρέστησαν πέντε εκπρόσωποι.

Οι εκπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών τονίζουν ότι, αν δεν γίνουν οι αλλαγές που ζητούν, θα προχωρήσουν στην κήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιών, προκαλώντας με τον τρόπο αυτόν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνον στον εφοδιασμό της αγοράς αλλά στις μετακινήσεις γενικότερα.

Οι οδηγοί των φορτηγών θα συγκεντρωθούν στον ΟΛΠ, στο ΣΕΜΠΟ Κερατσινίου.

Εξάλλου, απεργεί σήμερα το συνδικάτο οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Μακεδονίας Θράκης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη 16 του ΟΛΘ. Μεταξύ άλλων, απαιτεί την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή και, όπως λένε οι εργαζόμενοι, δεν συμβάλλει στην ασφάλεια των οδικών μεταφορών, ανατρέπει τα εργασιακά δεδομένα και επιχειρεί την κατάργηση της υπαλληλικής ιδιότητας των οδηγών φορτηγών Δ.Χ. και των συλλογικών συμβάσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα