Ανοικτό παράθυρο στην «Πτολεμαΐδα V»

Διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη μονάδα της ΔΕΗ
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 16:09
UPD:16:09
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Tο ΥΠΕΝ θέλει να προλάβει την έναρξη ισχύος του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όσες λιγνιτικές μονάδες μπουν σε λειτουργία αφότου τεθεί σε εφαρμογή δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Ανοικτό το «παράθυρο» θα διατηρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διεκδίκηση από την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» οικονομικής αποζημίωσης στο πλαίσιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, καθώς εντός των επόμενων 24ωρων (ή ακόμη και σήμερα) θα καταθέσει τροπολογία που θα θεσπίζει τον Μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα περιγράφει τις γενικές αρχές λειτουργίας του μέτρου, προβλέποντας πως οι επιμέρους παράμετροι θα εξειδικευτούν με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις, έπειτα από την τελική έγκριση του Μηχανισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. 

Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΝ θέλει να προλάβει την έναρξη ισχύος του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να γίνει στο τέλος Ιουνίου. Ο λόγος είναι πως όσες λιγνιτικές μονάδες μπουν σε λειτουργία αφότου τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός, όπως θα συμβεί με την «Πτολεμαΐδα V», δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την παροχή υπηρεσιών επάρκειας ισχύος στο σύστημα. 

Ωστόσο, με την κατάθεση της ρύθμισης για την ίδρυση του Μηχανισμού αξιοποιείται το «παράθυρο’ που υπάρχει στο καινούργιο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι Μηχανισμοί που έχουν θεσπισθεί πριν από την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού. Επομένως, ανοίγει τον δρόμο ώστε, αν επίσης οι πρώτοι διαγωνισμοί για την παροχή υπηρεσιών επάρκειας γίνουν εντός του έτους, και η «Πτολεμαΐδα V» υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, τότε να λάβει αποζημιώσεις από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία. 

Ανοχή από DG Comp
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είναι ενήμερη για τη νομοθετική κίνηση του ΥΠΕΝ, από την οποία έχει εξασφαλίσει την ανοχή της. Όσον αφορά τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στελεχών του ΥΠΕΝ με εκπροσώπους της Κομισιόν με αντικείμενο τα ενεργειακά θέματα, με τις Βρυξέλλες να επιφυλάσσονται να απαντήσουν σε δύο περίπου εβδομάδες για το αν θα εγκριθεί ως έχει ή όχι. Έτσι, έπειτα από 15 ημέρες θα απαντήσουν για το κατά πόσο το ελληνικό σχέδιο θα πάρει το «πράσινο φως» ή αν θα χρειαστεί περαιτέρω επεξεργασία.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση η τελική εκδοχή του μέτρου δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο σχέδιο. Εντούτοις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άμεση έγκρισή του είναι μάλλον το πιο απίθανο σενάριο, καθώς οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θα θελήσουν να παραπέμψουν την τελική απόφαση στον επόμενο επίτροπο Ανταγωνισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι σε προχθεσινή της επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επισήμαινε πως τυχόν καθυστέρηση στη θέσπιση του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος θα καθιστούσε μη βιώσιμη οικονομικά την «Πτολεμαΐδα V», «ένα έργο χωρίς ρόλο και ουσία», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά. Η ΓΕΝΟΠ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «1,4 δισ. λόγοι επιβάλλουν επιτακτικά τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού», υπονοώντας το κόστος κατασκευής της μονάδας.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα