Συγκεκριμενοποιείται το μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικάτων και της κυβέρνησης, με το απεργιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσαν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Με ομόφωνες αποφάσεις των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε:
-Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις 28 Φεβρουαρίου, 11-3 το μεσημέρι, και συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, με την ευθύνη του τοπικού Εργατικού Κέντρου, την υποστήριξη των νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και των όμορων εργατικών κέντρων.
-24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 15 Μαρτίου και διοργάνωση μεγάλου απεργιακού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
Ταυτόχρονα τα συνδικάτα ανακοίνωσαν την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική διαδήλωση της 18ης Μαρτίου, που οργανώνεται ως παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο και προειδοποιούν ότι, αμέσως μετά την απεργία της 15ης Μαρτίου, θα συγκληθεί το Συντονιστικό Οργανο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για να πάρει νέες αποφάσεις.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι οι τραπεζίτες επιχειρούν αυτή τη στιγμή την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, κάτι που, αν περάσει στις τράπεζες και στη συνέχεια εξαπλωθεί στον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσει το 90% του εργατικού δυναμικού σε καθεστώς ατομικών συμβάσεων, αφού θα μένουν ακάλυπτοι από τις κλαδικές συμβάσεις. Μια τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με μεγάλο πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα και η απόπειρα για την επιβολή της αποτελεί αιτία πολέμου για τα συνδικάτα, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κάλεσε τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις απεργιακές δράσεις που εξήγγειλαν τα συνδικάτα, κατανοώντας ότι η ανατροπή αυτής της πολιτικής θα επηρεαστεί από το επίπεδο της συμμετοχής και δηλώνοντας ότι η βασική δύναμη ελπίδας και διεξόδου από τη σημερινή κρίση είναι οι αγώνες των ίδιων των εργαζομένων. Ο κ. Παπασπύρος καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας "κάθε της μέτρο χειρότερο από το προηγούμενο".
Δηλώσεις Τσιτουρίδη
«Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης ούτε καθήκον της να συμβουλεύει το συνδικαλιστικό κίνημα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει και να προβάλει τα δικά του ζητήματα».
Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινητοποίησης που πρότεινε να γίνουν στο επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
«Ο κ. Πολυζωγόπουλος και η ΓΣΕΕ δεν κάνουν τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από το να κάνουν το καθήκον τους και να προασπίζονται τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων και είναι πολύ σεβαστός ο ρόλος τους», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί οφείλουν να σέβονται την αποστολή των άλλων.
ΑΠΕ - ΜΠΕ