Πετρέλαιο: Άνοδο στα 78 δολάρια βλέπει η Citi, παρά τον εμπορικό πόλεμο

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 13:31
UPD:13:35
REUTERS/ATEF HASSAN

Ξεχάστε τον εμπορικό πόλεμο και τους φόβους για μια νέα παγκόσμια ύφεση, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για πετρέλαιο. Η Citigroup εμμένει στο στόχο για άνοδο του μπρεντ στα 78 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Οι κίνδυνοι που απειλούν την προσφορά σε συνδυασμό με προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση είναι ορισμένοι από τους λόγους που επικαλείται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα για τις αισιόδοξες προβλέψεις της περί ανόδου των τιμών, όπως επισημαίνουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Citi, μεταξύ των οποίων ο Εντ Μορς, επικεφαλής αναλύσεων για τις αγορές εμπορευμάτων. Η πρόβλεψη της Citi συνεπάγεται αύξηση 28% των τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων, η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας έχει σαφώς επιδεινωθεί από τον Μάιο», αναφέρει ο κ. Μορς στο υπόμνημά του. «Παρ' όλα αυτά, η απαισιοδοξία κρύβει τα αισιόδοξα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου», τονίζει.

Με την κατρακύλα των τιμών του αργού στα τέλη του 2018 ακόμη ζωντανή στις μνήμες των παραγωγών και με τη Σαουδική Αραβία να έχει δεσμευθεί ότι θα συμβάλει στη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, είναι μικρές οι πιθανότητες για ραγδαία αύξηση της παραγωγής στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σύμφωνα με τη Citi.

Παρ' όλα αυτά, οι ανησυχίες μήπως η οικονομική επιβράδυνση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ζήτηση κράτησαν σε αρνητικό έδαφος τις τιμές, βρίσκοντας όμως στήριγμα στις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και οι εταίροι οδεύουν σε συναίνεση για την παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής.

H τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ήταν κάτω από τα 53 δολάρια το βαρέλι. Ο Μάιος ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους για το πετρέλαιο, με τις χειρότερες απώλειες από τον Νοέμβριο και τις τιμές να απομακρύνονται 20% από τα υψηλά που είχαν αγγίξει στα τέλη Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα