Απόσυρση του ν/σχ για τις ΑΠΕ ζητούν οκτώ φορείς

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 17:34

Ως «εχθρική ενέργεια» απέναντι στο περιβάλλον, την εθνική οικονομία, το Πρωτόκολλο του Κιότο, αλλά και το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης από εκπροσώπους οκτώ εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ.

Ολοι ζήτησαν την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου και την επαναφορά προς διαβούλευση του νομοσχεδίου του 2005.

Η κοινή εκτίμηση για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου και το αίτημα της απόσυρσής του διατυπώνεται από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, τον Ελληνικό Ομιλο για τη Διάδοση των ΑΠΕ, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, την Greenpeace και τη «Μεσόγειος SOS».

«Το νομοσχέδιο δεν φροντίζει για την επίλυση προβλημάτων κανονιστικού χαρακτήρα, που έχουν παρουσιαστεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Δε συμβάλει στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων με τη μείωση της γραφειοκρατίας. Δεν μεριμνά για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε όλα τα επίπεδα. Ανατρέπει τις προτεραιότητες που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει πριν ένα χρόνο δια στόματος του τότε υφυπουργού κ. Σαλαγκούδη, αφού ο αρχικός στόχος της για συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη πενταετία εκπίπτει από τα 2500 MW στα 1000 MW. Δεν μπορούμε δε παρά να συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, εκτός ΑΠΕ, σε βάρος των συμφερόντων του τόπου μας», τόνισε ο Χρήστος Παλαιολόγος, γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ.

Σύμφωνα με το Νίκο Βασιλάκο, πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, το 2002 ΚΑΠΕ και ΡΑΕ σε συνεργασία με τον ΟΡΣΑ εκπόνησαν μελέτη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Αττική και διαμορφώθηκε ο σχετικός χάρτης. Σε αιτήσεις 600 MW η ΡΑΕ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση 100 MW. Μάλιστα είχε υιοθετηθεί πρόταση και από την Ολυμπιακή Επιτροπή για δωρεάν κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Ολυμπιάδας από ηλεκτρική ενέργεια που θα παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα της Αττικής.

Από τότε όμως δεν έχει γίνει τίποτε. Μάλιστα ο ΟΡΣΑ με νεώτερη απόφασή του το 2003, τάχθηκε εναντίον της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στην Αττική.

Αντίθετα τους δύο τελευταίους μήνες η ΡΑΕ δρομολόγησε ταχύτατες διαδικασίες για την εγκατάσταση 4 συμβατικών σταθμών, ισχύος 2000 MW, με φυσικό αέριο: 824 MW στη Χαλυβουργική, 390 MW στα ΕΛΠΕ, 400 MW στη ΔΕΠΑ και 400 MW στο Κερατσίνι.

Οι σταθμοί αυτοί κάθε χρόνο, κι αν ακόμη υποτεθεί ότι θα λειτουργήσουν με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, θα εκπέμπουν 5 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 5000 τόνους διοξείδιο του αζώτου (του βασικού συντελεστή παραγωγής φωτοχημικού νέφους στην Αττική).

Ολοι οι φορείς έχουν καταθέσει σχετικά υπομνήματα με τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Και σύντομα θα ανακοινώσουν και άλλες κοινές ενέργειές τους με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα