Προς εκσυγχρονισμό των διατάξεων για Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 17:42

Με αφορμή την απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Παπαστάμκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιδίωξή της να βελτιώσει και να αποσαφηνίσει τη διαδικασία καταχώρισης Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση των περιθωρίων για δικαστικές αντιδικίες.

Το εθελοντικό καθεστώς προστασίας των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων στο έδαφος της Κοινότητας προστατεύεται από το κοινοτικό δίκαιο ήδη από το 1992.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής επιδιώκεται πλέον ο εκσυγχρονισμός των σχετικών διατάξεων και η προσαρμογή τους στους κανόνες που επιβάλλονται από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Με αφορμή την υλική και ηθική βλάβη που υπέστησαν οι έλληνες παραγωγοί φέτας λόγω της πολυετούς αμφισβήτησης του δικαιώματος της Ελλάδας να κατοχυρώσει το τυρί "φέτα" ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, παρά την τελικώς ευτυχή για τα ελληνικά συμφέροντα έκβασή της ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Ελληνας ευρωβουλευτής έθεσε προς την Επιτροπή το ζήτημα της ταχύτερης επίλυσης των σχετικών δικαστικών και γραφειοκρατικών διαφορών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέσω των τροποποιήσεων του κανονισμού (ΕΟΚ) 2081/92 που υπέβαλε σε πολύ πρόσφατο έγγραφό της προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Η Επιτροπή στην εν λόγω πρόταση δηλώνει ότι οι διαδικασίες «μπορούν να απλοποιηθούν και να εξορθολογισθούν, κυρίως όσον αφορά την τροποποίηση των προδιαγραφών, μετά το πέρας της διαδικασίας ένστασης ή μετά την καταχώριση, και όσον αφορά τις ακυρώσεις και άλλα μέτρα σε περίπτωση μη τήρησης των προδιαγραφών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα