Το Brexit κρατάει δέσμια τη στερλίνα σε χαμηλά πολλών μηνών

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 18:28
UPD:18:32
REUTERS/Benoit Tessier

Η αβεβαιότητα του Brexit κρατάει τη στερλίνα κοντά σε χαμηλά πολλών μηνών και προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο βρετανικό νόμισμα, καθώς ο διάδοχος της Τερέζας Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή στάση στις συνομιλίες για το Brexit και την ώρα που η βρετανική οικονομία εμφανίζει ενδείξεις επιβράδυνσης.

O βρετανικός μεταποιητικός τομέας εισήλθε σε ύφεση τον Μάιο, με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στο 49,4 από 53,1 του προηγουμένου μηνός.

Η στερλίνα υποχωρούσε οριακά, κοντά στο 1,2629 έναντι του δολαρίου, πολύ κοντά στο ναδίρ πενταμήνου που είχε αγγίξει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο Μάιος ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας απωλειών για το βρετανικό νόμισμα, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, εν μέσω της νευρικότητας για το Brexit. Morgan Stanley και ING Groep έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για τη στερλίνα, εν όψει της επίσημης παραίτησης της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, στις 7 Ιουνίου, που αναμένεται να επιταχύνει την κούρσα διαδοχής.

«Η προοπτική ενός νέου, ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις αγορές», επισημαίνει ο Πετρ Κρπάτα, στρατηγικός αναλυτής της ING, ο οποίος προβλέπει οτι η στερλίνα θα απωλέσει έως και το 5% της αξίας της τους επόμενους μήνες, υποχωρώντας στο 1,20 έναντι του δολαρίου. 

Στη διάρκεια του Μαϊου, η στερλίνα εμφάνισε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από τις δέκα περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες(G10), με απώλειες 2,6% έναντι του ευρώ και πάνω από 3% έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας έως και το 1,2620. Οι αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν υποχώρηση της στερλίνας στο 1,24 έναντι του αμερικανικού νομίσματος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο 1,27 έως τα τέλη του έτους, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ισοτιμία στο 1,38.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα