Ομόλογα: Συνεχίζεται το μετεκλογικό ράλι

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 17:53
UPD:17:54
REUTERS/PETER NICHOLLS

Συνεχίσθηκε και σήμερα το μετεκλογικό ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, παραμένοντας σταθερά κάτω από το όριο του 3%.

Με τη στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια να έχει οδηγήσει σε επίπεδα κάτω του μηδενός τις αποδόσεις σχεδόν των μισών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, το ελληνικό κρατικό χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ελληνικά ομόλογα κερδίζουν την προτίμηση των επενδυτών έναντι του ιταλικού χρέους, με το πολιτικό ρίσκο εξαιτίας της δημοσιονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών να ασκεί πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους.

Πέραν όμως της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων, η ελληνική αγορά κρατικού χρέους επωφελείται και των προσδοκιών ότι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη θα αναδείξει μια κυβέρνηση με πιο φιλοαναπτυξιακή ατζέντα, εστιάζοντας στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Στο θετικό momentum συμβάλλουν και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. 

Η αποδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 2,86%, παραμένοντας σταθερά κάτω από το  όριο του 3% ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,66%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν σχετικά περιορισμένος, στα 12 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο δεκαετές ομόλογο με 4 εκατ. ευρώ.

Με την Ιταλία στο στόχαστρο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ανήλθε στο 2,58%. Αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν ότι έως τα τέλη του έτους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου της Ιταλίας.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι ανησυχίες λόγω εμπορικού πολέμου οδήγησαν σε νέο ιστορικό ναδίρ την απόδοση του γερμανικού 10ετούς, στο -0,219%, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές στην πράξη πληρώνουν για τη διακράτηση γερμανικού χρέους δεκαετούς διάρκειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα