Τουλάχιστον 18,5 εκ. ευρώ σε Δήμους και Κοινότητες από το λιγνιτικό τέλος

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 17:57

«Με βάση τη νέα Υπουργική Απόφαση 28 Δήμοι και 7 Κοινότητες στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας θα εισπράξουν από τη ΔΕΗ ΑΕ τουλάχιστον 18,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2006 (Νομός Κοζάνης 12,2 εκατ. ευρώ, Νομός Φλώρινας 3,5 εκατ. ευρώ και Νομός Αρκαδίας 2,8 εκατ. ευρώ), ενώ θα απορροφηθούν και τα αδιάθετα υπόλοιπα ποσά από τα προηγούμενα έτη. Τα ποσά αυτά αποτελούν έναν πολύ σημαντικό πόρο για τις τοπικές κοινωνίες και θα διατεθούν για έργα υποδομών στα πλαίσια της περιφερειακής ανάπτυξης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς (Λιγνιτικό Τέλος).

Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της νέας Υπουργικής Απόφασης, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται:

- Η ορθολογική κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους σε κάθε δικαιούχο Νομό μέσω της διάθεσης του 65% του ποσού κάθε Νομού στους ενεργειακούς του δήμους και του 35% στους μη ενεργειακούς δήμους και κοινότητες.

- Η ορθολογική κατανομή του τέλους μεταξύ των ενεργειακών δήμων κάθε Νομού με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η καθαρή παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, οι απαλλοτριωθείσες εκτάσεις και ο αριθμός των κατοίκων.

- Η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του τέλους μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Ε.Α.Π.) κάθε Νομού. Με την υπουργική απόφαση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένα και σημαντικά έργα (άνω των 300.000 ευρώ) για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως:

α) η ανάπτυξη των δικαιούχων Ο.Τ.Α. και Ν.Α., σύμφωνα με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που καθορίζουν τα οικεία Νομαρχιακά Συμβούλια και εγκρίνονται από τις αντίστοιχες Περιφέρειες.

β) η αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, πέραν των υποχρεώσεων της Δ.Ε.Η. Α.Ε..

γ) η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

δ) η δημιουργία υποδομών στα πλαίσια της στρατηγικής της ανάπτυξης.

ε) η ανάπτυξη επιχειρήσεων από τους Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με άλλους φορείς και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και

στ) η τόνωση της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας».

Υπενθυμίζεται ότι το Τέλος Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος θεσπίστηκε με το Ν.2446/96 για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασία στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας και ισούται με το 0,4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ ΑΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα