Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Ο τρίτος γύρος φθηνών δανείων της ΕΚΤ (TLTROs) πλησιάζει και οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιμένουν να βρουν ένα στήριγμα, καθώς τα άλλα μέτρα της κεντρικής τράπεζας και ειδικά η επιβολή αρνητικών καταθετικών επιτοκίων και μηδενικού επιτοκίου δανεισμού συμπιέζουν την κερδοφορία τους. Η ΕΚΤ προβλέπεται να φανεί στις δημοπρασίες TLTROs γενναιόδωρη προσφέροντας στις τράπεζες της νομισματικής ένωσης δάνεια όχι απλά με χαμηλό, αλλά ενδεχομένως ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο, προβλέπει το Bloomberg. Στην ίδια εκτίμηση είχε προβεί πρόσφατα και η Capital Economics, ενώ αυτή φαίνεται να είναι και η προσδοκία των αγορών. Πόσους όμως θα αφορά η γενναιοδωρία αυτή;
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Bloomberg θα τεθούν και άλλοι όροι στη χορήγηση δανείων οι οποίοι θα κάνουν τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα και ενδεχομένως τελικά να περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση ιταλικών και ισπανικών τραπεζών (που ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι των δύο προηγούμενων γύρων) στις δημοπρασίες. Οι τράπεζες που θα θέλουν περισσότερο από κάθε άλλον τα δάνεια αρνητικού επιτοκίου ίσως να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτές. Μένει να φανεί εάν θα είναι οι γερμανικές εκεινες, που θα «τιμήσουν» τις TLTROs.
Να θυθμίσουμε ότι στον τελευταίο γύρο ρων TLTROs το 2016, το επιτόκιο είχε οριστεί στο -0,4% (όπως είναι το καταθετικό της ΕΚΤ), με την κεντρική τράπεζα ουσιαστικά να πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείσει και αυτές με τη σειρά τους να ρίξουν το χρήμα στην πραγματική οικονομία. Τώρα που οι χορηγήσεις δανείων προς νοικοκυριά έχουν επιστρέψει σε προ κρίσεως επίπεδα, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει πια κίνητρο για να το κάνει.
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να παρουσιάσει ο Μάριο Ντράγκι κατά την συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, ενώ οι περισσότερο αισιόδοξοι περιμένουν σήματα και για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας ή τέλος πάντων το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει.
Είναι αμφίβολο εάν ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, που θα δει τη θητεία του σε λίγο καιρό να εκπνέει, θα θελήσει να δώσει κατευθύνσεις για το μέλλον. Και τούτο γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη για τη διαδοχή του, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σαφήνεια ποιος έχει προβάδισμα σε αυτήν. Γάλλοι τραπεζίτες, που είναι πολύ κοντά στη δική του λογική και στήριξαν την πολιτική του «ό,τι χρειαστεί» τα προηγούμενα χρόνια ή μήπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν που είχε πει όχι σε κάθε μη συμβατικό μέτρο;
Η Capital Economics σε πρόσφατο σημειωμά της προέβλεπε ότι με βάση τα ζοφερά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία και με δεδομένο το πολιτικό ρίσκο και τις εμπορικές διαμάχες, η ΕΚΤ θα θελήσει να επιστρέψει το 2020 σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Έσπευδε ωστόσο να σημειώσει ότι αυτό θα συμβεί, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα ηνία της δεν θα έχει αναλάβει ο Βάιντμαν.
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είχε στο παρελθόν επικρίνει σφοδρά τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, θεωρώντας ότι συνιστούν έμμεση και δη παράνομη κρατική ενίσχυση προς μέλη τη νομισματικής ένωσης.
Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης πάντως περιμένουμε πάντως και ακόμη: Ερωτήσεις για τον νέο μεγάλο ασθενή της Ευρωζώνης: Την Ιταλία. Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί όπως αποκαλύπτει και η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, την ώρα που της υπόλοιπης Ευρωζώνης κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πρόσφατα ο Ματέο Σαλβίνι ζήτησε νέο ρόλο και διευρυμένες εξουσίες για την ΕΚΤ ώστε αυτή να μπορεί να «εγγυηθεί» κραρτικό χρέος και να κρατάει σε χαμηλά πολλών ετών τα επιτόκια των ομολόγων. Οι επισημάνσεις του έρχονται την ώρα που η Κομισιόν καλεί σε εξηγήσεις την ΕΚΤ για το υψηλό χρέος της. Ο Μ. Ντράγκι δύσκολα θα θελήσει να προσφέρει στήριξη στον Σαλβίνι.
naftemporiki.gr