Market Beat: Εβδομάδα με επενδυτικά κίνητρα «αγνώστου πατρός» με «μητέρα» την… κάλπη στις 7/7

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 08:54
UPD:08:56
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Αν υπάρχει καλή νεράιδα για το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή είναι η… κάλπη. Σε αυτή και στο μπέρδεμα που έφερε η διεθνής συγκυρία έχουν φέρει ανέμους αισιοδοξίας που δεν είναι όλοι… καλοπροαίρετοι. Εξηγούμαστε αναφορικά με το μπέρδεμα που αφορά στην εξήγηση για την πτώση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων. Αυτές πέρασαν κάτω από το 3% πρόσφατα και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η ζήτηση ελληνικών ομολόγων αφορά στην εμπιστοσύνη των διαχειριστών κεφαλαίων στις αγορές σταθερού εισοδήματος στην επόμενη κυβέρνηση. Η στήλη θεωρεί την πτώση των αποδόσεων αποτέλεσμα μιας μαζικής στροφής σε ασφαλή λιμάνια σε εποχή ανατάραξης σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι προεξόφληση του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αντίθετα στο ταμπλό του ΧΑ θα υπάρξουν κινήσεις  που θα γίνουν μόνο για να προλάβουν ή καλύτερα να εκμεταλλευτούν τη διάθεση των επενδυτών να περάσουν τις επενδυτικές τους προσδοκίες σε ανώτερο επίπεδο στοιχηματίζοντας για μια πιο φιλική στην ανάπτυξη διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως μέρος από το αγοραστικό ενδιαφέρον που πιθανά θα εμφανιστεί στο διάστημα ως την Κυριακή των εθνικών εκλογών να έχει στόχους πιο βραχυπρόθεσμους από εκείνους που θα διασφάλιζαν  την υπέρβαση των 890 μονάδων για τον ΓΔ.

Η περίοδος είναι γεμάτη εκπλήξεις, του είδους που διεγείρει τις αντιδράσεις όσων καταλαμβάνονται εξαπίνης. Οι αγορές για παράδειγμα δεν περίμεναν, όταν η ένταση μεταξύ ΗΠΑ Κίνας αναζωπυρώθηκε, ότι θα  αποφασίσει η διοίκηση Τραμπ την επιβολή δασμών στα προϊόντα από το Μεξικό. Είδαμε λοιπόν τους επενδυτές παγκόσμια να ξεπουλάνε τις θέσεις τους σε μετοχές και να ψάχνουν βιαστικά… ασφαλείς επενδυτικούς λιμένες. Το εγχώριο επενδυτικό κοινό, υπέστη μια άλλου τύπου έκπληξη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενίσχυσε την πιθανότητα να αλλάξει η κυβέρνηση στη χώρα. Το επόμενο μέρος της έκπληξης ήταν το πιο ενδιαφέρον. Αφορούσε στην αντίδραση του πρωθυπουργού, που ξεκαθάρισε τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Προσανατολίζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών σε σενάρια που, από την διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων, τους γεμίζουν αισιοδοξία. Ή, σύμφωνα με πιο κυνικές προσεγγίσεις, σενάρια που αυξάνουν την επενδυτική απληστία. Δεν είναι άλλα από την πιθανότητα η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, να αποτελεί εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας, που λατρεύουν όσοι επενδύουν εξ αποστάσεως. Και στην Αθηναϊκή αγορά οι ξένοι θεσμικοί έχουν την πρωτοκαθεδρία.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα οι δείκτες υποχωρούν όπως και η τιμή του πετρελαίου και τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street. Οι εντάσεις μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο καθώς οι δύο χώρες συγκρούστηκαν για το εμπόριο, την τεχνολογία και την ασφάλεια.

Η Κίνα θα διερευνήσει εάν η FedEx Corp προκάλεσε ζημία στα συμφέροντα των πελατών της, δήλωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua το Σάββατο, αφού ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei δήλωσε ότι τα δέματα που προορίζονταν για αυτήν έχουν εκτραπεί. Αρκετοί αναλυτές περιμένουν τέτοιου είδους κινήσεις να συνεχιστούν αφού πιθανά η Κίνα να θέσει σε μαύρη λίστα των εταιριών που δεν μπορείς να εμπιστευτείς τη FedEx, προσθέτοντας πως περιμένουν και άλλες επιθέσεις σε μεμονωμένες εταιρίες. 

Εκτός του γενικά αισιόδοξου χαρακτήρα κάθε επενδυτή, που περιορίζεται ενίοτε από σοβαρά αρνητικές εξελίξεις που συμβαίνουν τοπικά ή παγκόσμια, και η στατιστική προϊστορία υπόσχεται γρήγορη άνοδο ακόμα και τώρα. Μετά από μια εβδομάδα ανατροπής, ανέλπιστα προς το καλύτερο, της στατιστικής εικόνας της αγοράς. Παράλληλα είχαμε πέρασμα της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το επίπεδο του 3%, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Επιμένουμε στα στατιστικά, γιατί οι ξένοι θεσμικοί τα μετράνε και ειδικά όσες Επενδυτικές οδηγούν τους διαχειριστές τους με τη βοήθεια των αλγορίθμων. Θεωρούμε εύκολη την αντίσταση στις 850 – 860, λόγω προεκλογικών στοιχημάτων και εκτός «εισαγόμενου» απροόπτου, με οροφή στις 890 μονάδες. Ήταν η περυσινή κορύφωση, στην αρχή του Φεβρουαρίου και η υψηλότερη τιμή από τις 27/2/2015.

Σήμερα, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Aegean Air και της Τράπεζα Πειραιώς, με το ενδιαφέρον στην δεύτερη να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που αφορούν τα “κόκκινα” δάνεια της μονάδας RBU. Την ίδια ημέρα η μετοχή της Aegean θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,6 ευρώ ανά μετοχή. Την Τετάρτη είναι η σειρά του ΟΠΑΠ να ανακοινώσει τρίμηνο, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Την προσεχή Τρίτη (4/6) η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές προβλέψεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Σοβαρή ανησυχία υποδηλώνει η εικόνα στις αγορές ομολόγων

Ο Ιούνιος είναι μήνας που συχνά δίνει τον τόνο για την πορεία των αγορών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Μάιος όμως ήταν ο μήνας που οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έγραψαν απώλειες, σημαντικές για τη βαρύτητα των μετοχών που φιλοξενούν. Οι αγορές μετοχών λοιπόν δέχθηκαν χτύπημα από την αύξηση της έντασης στον λεγόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Γιατί οι οικονομολόγοι θεωρούν πως η πολύμηνη κρίση στις εμπορικές συναλλαγές θα επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την χαμηλών τόνων παγκόσμια ανάπτυξη.

Αγοραίες ελπίδες – φόβοι

Στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε, στην παγκόσμια σκακιέρα έσκασε μια επιπλέον «χειροβομβίδα». Σχετίζεται με την επιβολή δασμών στα Μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, για αίτια σχετικά με τα προβλήματα των μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ Μεξικού.  Οι επενδυτές αφού αποτύπωσαν τους φόβους τους την περασμένη βδομάδα, έχουν να  ελπίζουν ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ, ο Κινέζος Πρόεδρος Ξι Τζίνπινγκ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ηγέτες του Μεξικού θα σημειώσουν πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών που έχουν οδηγήσει την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σε γκρίζες ζώνες.

Οι υπουργοί οικονομικών του G20 και κορυφαίοι ιθύνοντες των κεντρικών τραπεζών θα συναντηθούν στην Ιαπωνία. Με τον εμπορικό πόλεμο να κλιμακώνεται παγκόσμια και το Μεξικό να έχει συρθεί πάλι στη δίνη του, θα έχουν πολλά να συζητήσουν. Όμως ο κορυφαίος για τη διοργάνωση Ιάπωνας, υφυπουργός οικονομικών ειδικός για τις διεθνείς σχέσεις, Masatsugu Asakawa, έχει ήδη προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας ότι η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση δεν θα περιλαμβάνει διατυπώσεις που θα αναφέρουν ότι τα μέλη θα καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό και ο ηγέτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας επίσης υπήρξε προσεκτικός.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας φαίνονται τώρα τόσο ζοφερές. Οι αγορές ομολόγων είναι πεπεισμένες ότι θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση, η Αυστραλία θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη προηγμένη οικονομία που θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και πάλι σύντομα. Ήδη  ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα σε πέντε, τις περικοπές στα βασικά επιτόκια της Fed.

Πρώτοι μεταξύ εκείνων που ανησυχούν για την οικονομία και τον πληθωρισμό είναι οι άνθρωποι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιθύνοντες της Fed έχουν καταγράψει την επίμονη αδυναμία του πληθωρισμού και τον εμπορικό πόλεμο ως λόγους ανησυχίας. Δεδομένου ότι η Fed επέλεξε μια απότομη πορεία στην αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές αύξησαν σταδιακά τις πιθανότητες να αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια. Και σύμφωνα με την αγορά ομολόγων, αυτές οι περικοπές είναι σχεδόν μια βεβαιότητα.

Τα ομόλογα ειδοποιούν

Πέρυσι στις 14 Μαΐου, όταν η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου πέρασε για πρώτη φορά πάνω από το 3,00%, υπήρξαν αναλύσεις που εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί στο 4,00% και ακόμη στο 5,00%. Αυτά τα επίπεδα παρουσιάστηκαν για τελευταία φορά το 2008 και το 2007, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις βασίστηκαν στη γενικευμένη αντίληψη ότι οι φορολογικές περικοπές της διοίκησης Trump θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα ομοσπονδιακά ελλείμματα. Επιπλέον, η Fed είχε αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της τον Οκτώβριο του 2017. Επίσης, ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων τέσσερις φορές το 2018, πράγμα που συνέβη και ότι η αυξήσεις θα συνεχιζόταν κατά τη διάρκεια του 2019 και το 2020, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί.

Η απόδοση των ομολόγων θα μπορούσε να «προσδεθεί» με τη δυναμική που εμφανίζει ο πραγματικός πληθωρισμός, ο αναμενόμενος πληθωρισμός και με τον τρόπο που η Fed πιθανόν να ανταποκριθεί και στους δύο. Πέρυσι, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου ανήλθε στο 3,24% στις 8 Νοεμβρίου. Η πτώση της τάξης των 111 μονάδων βάσης απόδοση από τότε (σε 2,137% πρόσφατα) οδήγησε σε αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων στο εύρος των ομολόγων που προσφέρει το Δημόσιο των ΗΠΑ, από βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς (έντοκα γραμμάτια με λήξη εντός μερικών μηνών) έως τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας που πωλεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή το 30ετές ομόλογο.

Σε έναν οικονομικά ορθολογικό κόσμο, οι επενδυτές θα απαιτούσαν υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμων ομολόγων από ό, τι για βραχυπρόθεσμα. Ο λόγος: Το κλείδωμα των χρημάτων τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι συνήθως πιο επικίνδυνο και οι επενδυτές πληρώνονται περισσότερο για αυτόν τον κίνδυνο. Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κρατικό ομόλογο που οφείλεται μέσα σε τρεις μήνες θα πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο από ένα κρατικό ομόλογο που οφείλεται σε 10 χρόνια.

Όταν οι επενδυτές νιώθουν ανησυχία, αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Γιατί οι κυβερνήσεις (συνήθως) αποπληρώνουν τα χρέη τους, έτσι τα εν λόγω ομόλογα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Οι επιλογές αυτές ωθούν τις τιμές των ομολόγων ψηλότερα και τις αποδόσεις τους χαμηλότερα. Για αυτό η μείωση των αποδόσεων για την οικονομία είναι ότι για τον καιρό η βαρομετρική πίεση. Όταν πέφτουν, είναι συχνά σημάδι ότι έρχεται καταιγίδα.

Και πρόσφατα, έχουν πέσει γρήγορα. Παντού. Στην Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα για τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η δυναμική, επειδή έχει ωθήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις ακόμη χαμηλότερα από τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Κανείς στην αγορά ομολόγων δεν φαίνεται να σκέπτεται τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό τα επόμενα πέντε χρόνια έχουν μειωθεί αυτό το μήνα και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί όποιον θέλει να προβλέψει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι κινήσεις στις αγορές ομολόγων υποδηλώνουν την αγωνία ότι μια δέσμη αρνητικών εξελίξεων  όπως ο εμπορικός πόλεμος,το περιπεπλεγμένο Brexit, οι επιβραδύνσεις στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης και της Κίνας - επηρεάζουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτά τα περιστατικά, που ονομάζονται αναστροφές, είναι σπάνια και έχουν κερδίσει την προσοχή της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας γιατί έχουν προηγηθεί σε κάθε ύφεση τα τελευταία 60 χρόνια (αν και κάποιες από αυτές τις χρειάστηκαν δύο χρόνια για να υλοποιηθούν).

Ο Μάιος σε αριθμούς

Η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες που παρακολουθούμε, απώλειες που μεγάλωσαν την αρνητική επίδοση, για όλους σχεδόν, στο μήνα. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -2,62%, μηνιαία -6,58% και στο 2019 αποδίδει +9,78%. Ο Dow, με απώλειες -3,01%, τον Μάιο έχασε -6,69% και στο 2019 κερδίζει +6,38%. Ο S&P400 με -2,81% έχασε τον Μάιο -8,13%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +8,87%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -2,41%, περιόρισε τα κέρδη στο 2019, στο +12,33% και στο μήνα έχασε -7,93%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -1,59% στη βδομάδα, με μηνιαία επίδοση -3,46%. Ο DAX υποχώρησε -2,37%, με μηνιαία επίδοση -5,00%, ο CAC είχε μεταβολή -2,05%, με μηνιαία επίδοση -6,78%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,86% με μηνιαία επίδοση -5,92%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή –2,82%, με μηνιαία επίδοση -9,50%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,63%, με +10,40% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +0,31%, με μηνιαία επίδοση -4,14%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +1,65%, στα 1284,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση μήνα +1,54%. Με βουτιά -9,59%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 53,36 δολάρια το βαρέλι.  Στο μήνα γράφει πτώση -16,51%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,44%, στο μήνα εμφάνιζε πτώση -7,45%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -0,17% και επίδοση Μαΐου -7,34%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε +0,71%, και στον μήνα αποδίδει +1,75%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -1,66% και στο μήνα -9,42%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,60% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει τον Μάιο -5,84%.

Οι επιπλέον πιθανές εμπλοκές

Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία στον ορίζοντα που μπορεί να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις αγορές, εάν δεν επιλυθούν με λογικό και γρήγορο τρόπο. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν αφορά μόνο στην αδυναμία της Κίνας, και όπως προβάλλουν οι αγορές ομολόγων εκτείνεται από το Πεκίνο στη Βραζιλία και από τη Ρωσία στη Ρώμη και από το Τόκιο στο Τορόντο.

Επίσης στο γεωπολιτικό πεδίο το Ιράν και η Συρία λέγεται ότι προβαίνουν σε προκλητικές πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε μια ανεπιθύμητη σύγκρουση. Ενώ οι Η.Π.Α. και η Βόρεια Κορέα παραμένουν πολύ μακριά από κάθε συμφωνία που θα κλαδέψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ. Η Αργεντινή, η Τουρκία και, πάλι, η Βενεζουέλα έχουν οικονομίες και νομίσματα σε ελεύθερη πτώση, προκαλώντας την αύξηση της ζήτησης για ρευστότητα σε δολάρια και αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.

Η Βενεζουέλα είναι ένα αποτυχημένο, πλούσιο σε πετρέλαιο, κράτος του οποίου το κόμμα της αντιπολίτευσης αναζητά την υποστήριξη… του στρατού των ΗΠΑ. Η Λιβύη πέφτει σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κατάσταση αναστάτωσης. Έτσι, δεν είναι μόνο ο εμπορικός πόλεμος που συμβάλει στην κατασκευή του «τείχους της ανησυχίας» που χρειάζεται να ξεπεράσουν οι επενδυτές. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.

ΧΑ

Η εβδομάδα που άλλαξε «επίπεδο» στην αγορά

Στις πέντε συνεδριάσεις της βδομάδας μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αγοραστικό ενδιαφέρον απόκτησε ζωώδη δύναμη και κάθε απόπειρα καταστολής του, είχε μικρή διάρκεια και αδύναμο αποτέλεσμα. Για αυτό η άνοδος των βασικών δεικτών πήρε διαστάσεις ρεκόρ σε βάθος αρκετών ετών, για ορισμένες κατηγορίες στατιστικών δεδομένων. Για παράδειγμα το άλμα του ΓΔ +13,42% είναι το μεγαλύτερο μετά από το 16% στην τελευταία βδομάδα του Ιουνίου του 2015. Όσο για τον Μάιο, που από το -5% στο τέλος της προτελευταίας εβδομάδας του μήνα κατέληξε στο +7,39%, συμπληρώνοντας με πέντε την ανοδική αλυσίδα, συνέβαλλε σε φαινόμενο που δεν εμφανίστηκε μετά το πεντάμηνο Φεβρουαρίου ως και τον Ιούνιο του 2017. 

Την πρώτη σύνοδο της εβδομάδας θα χαρακτηρίζαμε σφραγίδα όσων θα ακολουθούσαν. Γιατί είχε σαν αποτέλεσμα το πέρασμα του ΓΔ πάνω από τις 780 μονάδες που ήταν οροφή για την αγορά η οποία ξεπεράστηκε μόνο ενδοσυνεδριακά στη σύνοδο της 23 Απριλίου, αλλά ποτέ σε κλείσιμο το 2019. Το κλείσιμο για τον ΓΔ +6,09% ψηλότερα  τον έφερε στις 776,60 από 732,02 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2004,97 από 1903,27 με μεταβολή +5,34%. Οδήγησαν οι Τράπεζες (+11,84%) με τον τζίρο στα 172,725 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 14,901 εκατ.

Η επόμενη σύνοδος άφησε όλους τους απαισιόδοξους εκτός ανόδου, αφού μετά από συναλλακτικές μάχες στο πρώτο μέρος, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,32% και έφθασε στις 794,63 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2033,14. Ο τραπεζικός τομέας είχε κέρδη +6,65% και την εποχή που περιλάμβανε κινήσεις από τα funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 355,130 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 27,644 εκατ. Η ισχύς της ανοδικής ορμής δοκιμάστηκε την Τετάρτη, μέρα διεθνούς φυγής από το μετοχικό ρίσκο όταν ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,20% στις 793,06 μονάδες, αλλά ο 25άρης έκλεισε στις 2039,91 με μεταβολή +0,33%. Ο τζίρος έπεσε στα 91,943 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,719.

Την Πέμπτη όπως και την Δευτέρα, η τιμή ανοίγματος έγινε και κατώτερο μέρας και ο μέσος όρος με την ώθηση από τα κέρδη της ΔΕΗ και των Τραπεζών (+6,61%), οδηγήθηκε ψηλότερα +3,19% και έφθασε στις 818,33 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2094,23 με μεταβολή +2,66% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 130,193 εκατ. ευρώ με πακέτα στα 14,861 εκατ. Την Παρασκευή, οι αγορές είχαν πέσει σε κύκλους πιέσεων αφού στις εντάσεις γύρω από τα θέματα εμπορίου προτέθηκε η απόφαση, να επιβάλλουν οι ΗΠΑ δασμούς στα προϊόντα από το Μεξικό, που θα ανεβαίνουν όσο συνεχίζονται οι ροές μεταναστών στις ΗΠΑ. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ωστόσο οι πιέσεις υπερκεράστηκαν από το σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον που έφερε κλείσιμο στο ανώτερο μέρας και με κέρδη +1,46% ο ΓΔ έφθασε στις 830,24, σκαρφαλώνοντας σε πέντε συνόδους περίπου 100 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2116,09 με μεταβολή +1,04%. Με τα 150,577 εκατ. ευρώ στην τελευταία σύνοδο του τζίρου, ο μέσος ημερήσιος ήταν 180,1 εκατ. ευρώ και των πακέτων 13,4 εκατ. ανά σύνοδο.

Η στατιστική εξέλιξη των Blue chip στη βδομάδα που η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 56,371, από 51,850 δις ευρώ στις 24/5, διαμόρφωσε ριζικά την εικόνα τους τον Μάιο.

Με βάση την ανώτερη των βασικών δεικτών επίδοση στη βδομάδα, νικητές ήταν οκτώ: ΠΕΙΡ +66,76% (στον Μάη +60,11%), ΑΛΦΑ +36,51% (στον Μάη +22,29%),  ΕΥΡΩΒ +25,99% (στον Μάη +17,45%), ΕΤΕ +19,60% (στο μήνα +21,19%), ΕΧΑΕ +17,87% (στο μήνα +6,03%), ΜΟΗ +16,45% (στο μήνα +0,26%), ΒΙΟ +14,62% (στο μήνα +1,64%), ΛΑΜΔΑ +14,16% (στο μήνα +10,13%).

Ακολουθούν εννέα με μεταβολή εβδομάδας από +6% ως +11,5% ήτοι: ΕΥΔΑΠ +11,54% (στο μήνα +10,42%), ΟΠΑΠ +9,01% (στο μήνα -2,34%), ΜΥΤΙΛ +8,56% (στο μήνα +1,03%), ΕΛΠΕ +8,08% (στο μήνα +2,18%), ΑΡΑΙΓ +7,89% (στο μήνα +2,14%), ΟΛΠ +7,86% (στο μήνα +6,04%), ΑΔΜΗΕ +7,47% (στο μήνα +8,97%), ΟΤΕ +6,99% (στο μήνα -1,05%), ΜΠΕΛΑ +6,00% (στο μήνα -1,85%).

Μια ομάδα με υπο-απόδοση έναντι του +13,4% του ΓΔ αλλά και στον Μάιο είναι οι ΤΙΤΚ +5,45% (-5,99%), ΣΕΝΕΡ +4,76% και (+3,29%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,93% (-2,14%), ΣΑΡ +3,31% και (+1,49%), ΤΕΝΕΡΓ +2,51% (00,00%), ΦΡΛΚ +0,91% (-7,78% με τη χειρότερη επίδοση στον Μάιο). Ένα μόνο blue chip εμφάνισε εβδομαδιαίες απώλειες -1,27% αν και σημείωσε νέο υψηλό 12μήνου η ΕΕΕ, που στο μήνα μεταβλήθηκε οριακά +0,22%.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Οριακή προήγηση του ΣΜΕ έναντι του 25άρη παρά το +11,18% στη βδομάδα

Ξεκινά ο Ιούνιος μέσα στον οποίο είναι σαφές πως θα  μετρήσει η προσδοκία για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού αυτό των ευρωεκλογών δεν ήταν παρά ένας σαφώς ασαφής προάγγελος. Έχουν χτιστεί ωστόσο από την τελευταία βδομάδα του Μαΐου σαφή στατιστικά δεδομένα, πάνω στα οποία θα εναποτεθούν, εκτός των πολιτικών στοιχημάτων, η ανησυχία των επενδυτών για δυο κύρια ζητήματα. Το πώς και πόσο θα επηρεάσουν οι εντάσεις στην διεθνή σκακιέρα με πυρήνα το εμπόριο και δεύτερο, οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης από ένα ψυχρό πόλεμο για το εμπόριο και την κυριαρχία στον τεχνολογικό τομέα.

Στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ανέβηκε η δραστηριότητα στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και σημειώθηκε άνοδος του 25άρη, κατά +11,18%, διαπερνώντας σημαντικές αντιστάσεις. Είχαμε αύξηση, κατά 118,2%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά +71,1%, των ανοικτών θέσεων. Επέστρεψε στα συνήθη επίπεδα η έκθεση για τον Ιούνιο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2116,09 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς, 2,50 μονάδων, έναντι του δείκτη.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 17.205 συμβόλαια, καταλήγοντας με 9.442 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 2.793 από 1.504 ΣΜΕ την τέταρτη εβδομάδα του Μάη, ενώ της επόμενης ανήλθε στα 648 από 73 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς (Ιουνίου) κατέληξαν σε 8.248 από 5.082 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 1.194 από 505.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον δεν απλώθηκε ομοιόμορφα, καθώς στα  calls είχαμε μέσο όγκο 430 συμβολαίων από 189 και στα puts 256 από 174 οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 5/3.

Η στατιστική εξέλιξη των Blue chip στη βδομάδα που η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 56,371, από 51,850 δις ευρώ στις 24/5, διαμόρφωσε ριζικά την εικόνα τους τον Μάιο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Και ξαφνικά απογειωθήκαμε. Όπως έλεγα την περασμένη βδομάδα “διαφορά μεγαλύτερη του 5,5%, στις Ευρωεκλογές, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στην Κυβέρνηση, ενώ διαφορά πάνω από 8% θα θεωρηθεί πολύ μεγάλη.

Μετά από τέσσερα χρόνια “capital controls”, μετά από χρόνια αναβλητικότητας σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μετά από χρόνια υπερφορολόγησης, οι Έλληνες βρίσκονταν σε ένα τούνελ το τέλος του οποίου όλο και απομακρυνόταν. Το φως στο βάθος του τούνελ βρισκόταν τον Οκτώβριο και υπήρχε σοβαρή αμφισβήτηση για το αν το φως θα μετακινηθεί πάλι στο μέλλον.

Το πρόσφατο ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωεκλογών και η προκήρυξη άμεσων εκλογών, έφερε το φως πολύ κοντά και “τύφλωσε” τους Επενδυτές. Φάνηκε ότι προχωράμε για καθαρή Κυβερνητική λύση, από Δυνάμεις φίλα προσκείμενες στις Αγορές, που θα έχουν το “άγχος” να αποδείξουν την αξία τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη δεν θα έχουν το άγχος των άμεσων εκλογών, είτε λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε λόγω πολυδιάσπασης των βουλευτών που θα εκλεγούν. Η νέα Κυβέρνηση, φυσικά, θα κριθεί στην πράξη για το πώς θα πριμοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά θα έχει ισχυρά κίνητρα να εντυπωσιάσει τις Αγορές. Αυτό το “φως τάραξε τα νερά” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και είδαμε ένα δυνατό ανοδικό κύμα.

Παρά την κακή πορεία των Ξένων Αγορών, αυτό συντηρήθηκε και την Παρασκευή, φυσικά με έντονες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Το ανοδικό κύμα σύντομα θα εξαντληθεί και η Αγορά πάλι θα περιμένει να δει πραγματικά δεδομένα, για να προσδιορίσει τη στάση της.

Σε επίπεδο γενικού δείκτη, προς τα πάνω έχουμε αντίσταση στις 850 και στις 880 μονάδες. Προς τα κάτω πρώτη στήριξη οι 800 μονάδες (λόγω ψυχολογίας), ενώ φαίνεται να δημιουργείται σημαντική στήριξη στις 780 μονάδες. Οι 750 μονάδες και οι 735 μονάδες ίσως αποτελούν επίπεδα που δύσκολα θα ξαναδούμε, εκτός αν τα δούμε σε σύντομες διορθώσεις.

Αυτά φυσικά αν δεν έχουμε άσχημες εξελίξεις στα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, ή δεν αλλάξει το κλίμα ευφορίας που επικρατεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, που άλλες φορές αφορούν σύντομες διορθώσεις και ευκαιρία για αγορές και άλλες φορές είναι το ξεκίνημα πιο πολυήμερων διορθώσεων που μπορεί να εγκλωβίσουν τους επενδυτές. Γενικά το κλίμα βελτιώθηκε, αλλά όταν αυτό βασίζεται σε εκλογικά σενάρια, πρέπει να θυμόμαστε πως πάντα η κάλπη είναι ‘γκαστρωμένη’ και δεν ξέρεις τι θα βγάλει, όπως έλεγαν οι παλιοί.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Λίγο πριν ο Μάιος παραδώσει τη σκυτάλη στο Καλοκαίρι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται, μετά από περίπου 250 συνεδριάσεις, ψηλότερα από τις 800 μονάδες.

Για τη συνέχεια η διαγραμματικά επιτυχής ανοδική διάσπαση των 780 μονάδων, έχει ανοίξει για τα καλά το δρόμο για τη ζώνη αντίστασης των 850 με 860 μονάδων. Η γωνιά δε ανόδου των 85º, εάν συνδυαστεί με τον ισχυρότατο τζίρο συναλλαγών, δίνει το στίγμα διάθεσης της Αγοράς για μια ανοδική κίνηση, που στη παρούσα φάση, μέσα από τις αναμενόμενες πτωτικές διακυμάνσεις, μπορεί να προσεγγίσει τις 895 με 900 μονάδες. Καταστρατήγηση του εν λόγω σεναρίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη βύθιση και παραμονή του Γενικού Δείκτη μέσα στα “απόνερα” των 780 με 750 μονάδων.

Η επάνοδος του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα αποχής, τον έχει σπρώξει πάνω από τη σημαντική αντίσταση των 2055 μονάδων ανοίγοντας πλέον μέτωπο με το επίπεδο των 2200 μονάδων. Ζητούμενο, σε ένα πιθανό “pullback”, είναι η άρνηση του δείκτη να πραγματοποιήσει ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 1990 μονάδες.

Υπό την επίβλεψη της Eurobank ο Τραπεζικός Δείκτης έκανε το “θαύμα” του παρασύροντας με την αρπαγή των 670 μονάδων όλο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Διαγραμματικά ο δείκτης εάν διακρατήσει τις 648 με 670 μονάδες, θα ανοίξει τα “ανοδικά φώτα” για να βρεθεί στο κατώφλι των 770 - 800 μονάδων. Από εκεί και πάνω το πεδίο είναι ελεύθερο έως το 1000ρικο.

Κοιτώντας επιμέρους τις τραπεζικές μετοχές αυτό που διαφαίνεται τεχνικά είναι ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν απελευθερωθεί από ισχυρά μεσοπρόθεσμα δεσμά αντιστάσεων, αποδεσμεύοντας έτσι όχι μόνο τα διαγραμματικά δεδομένα για υψηλότερα επίπεδα, αλλά και σημαντικό ποσό εγκλωβισμένης ρευστότητας σε αρκετά μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η αναγωγή του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και η άμεση προκήρυξη Εθνικών εκλογών, δεν άφησε πολλά περιθώρια σκέψης στην Αγορά.

Η εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν συστηματική, έντονη και συνεχής σε ομόλογα και μετοχές, όλη την διάρκεια της εβδομάδας, προεξοφλώντας ισχυρά το ενδεχόμενο επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα αυτής της ετυμηγορίας αποτυπώθηκε σε αποδόσεις και τζίρο. Μέσα σε μια εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης πέτυχε απόδοση 13,42%, την καλύτερη σε εβδομαδιαία βάση από το 16,03% της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε πριν το διάγγελμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό έτους, θετικός για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (Μάιος +7,37%), φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί την περίοδο Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2017, ενώ η χρονιά βρίσκεται στο 35,4%, επίδοση που είναι η καλύτερη φέτος στον Κόσμο και η καλύτερη σε πεντάμηνο για το Χ.Α. από το 2000 και μετά.

Η επίδοση αυτή συνοδεύτηκε με την καλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές, από τον Δεκέμβριο του 2015. Συγκεκριμένα ο τζίρος ξεπέρασε με άνεση το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ, που ήταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Μάιο. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν εισροές ύψους 14,9 εκατ. ευρώ σε Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού, ενώ παρατηρείται σημαντική ενεργοποίηση κωδικών και χαρτοφυλακίων που έχουν θεσμικό αποτύπωμα και μακράς διάρκειας επενδυτικό ορίζοντα.

Την ίδια στιγμή το δεκαετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία του κάτω από το επίπεδο απόδοσης του 3%.

Ο χρονισμός των γεγονότων θεωρείται ιδανικός από πολλές απόψεις. Οι Τράπεζες βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι για τις σκοπούμενες πράξεις στα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά γιατί πλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα δώσει ώθηση στην καθαυτή οργανική τους επίδοση.

Αν στις αξιολογήσεις του Αυγούστου (Fitch 2/8, Moody’s 23/8) υπάρξει νέα διατύπωση για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας και της προοπτικής, δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο να ξεκινήσουν με ευνοϊκότερους όρους προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης είτε με μετοχικό κεφάλαιο, είτε με ομολογιακές εκδόσεις που θα εξαλείψουν το ρίσκο του απαιτητικού “τεστ αντοχής” (AQR) που έρχεται τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα υπάρχει ισχυρή αίσθηση ότι η κινητικότητα στα μέτωπα των Αποκρατικοποιήσεων και της ανάθεσης έργων θα επιταχυνθεί, δίνοντας περισσότερη ώθηση στην Οικονομία, τα έσοδα και την απασχόληση.

Τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ ενός σεναρίου με αξιόλογο ανοδικό περιθώριο.

Η διάσπαση και παραμονή των 790 μονάδων έβγαλε τον Γενικό Δείκτη σε μια ζώνη τιμών, που η έλλειψη πρόσφατων σημαντικών ιστορικών κορυφών δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο τουλάχιστον έως τις 890 μονάδες. Ενδιάμεσα η περιοχή των 850 μονάδων αποτελεί την μοναδική πιθανή ζώνη αντίστασης, η οποία όμως με βάση τις αναλογίες της πτώσης που έχει προηγηθεί από τις 890 έως τις 593 μονάδες, θεωρείται μικρής σημασίας.

Η εκκίνηση της Αγοράς στο πρόσφατο ράλι τιμών έρχεται από συσσώρευση, τα δε ημερήσια σώματα έχουν κλεισίματα στο υψηλό, ή κοντά στο υψηλό ημέρας, υποδηλώνοντας ότι η δυναμική παραμένει ακόμα ισχυρή, παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που παρατηρήθηκαν ενδοσυνεδριακά κατά την διάρκεια της εβδομάδας και πιο έντονα κάπως την Παρασκευή. Αναμενόμενα ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, έχοντας όμως ενεργοποιήσει σήματα διαδοχικά σήματα αγορών από MACD και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Το έως τώρα εύρος της διόρθωσης ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, για το μέγεθος της ανόδου που έχει προηγηθεί, ενδεχομένως το όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βάση πλέον είναι οι 800 μονάδες. Οι αγοραστές επομένως έχουν τάση, τζίρο και δυναμική με το μέρος τους.

Η συνέχιση της ανόδου έχει τις πιθανότητες με το μέρος της την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται μια πιθανή επιβράδυνση στην δυναμική, που θα αποφόρτιζε κάπως τους δείκτες και θα ολοκλήρωνε το “κλείδωμα” κάποιων βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σήμερα

Οι τιμές των ΣΜΕ επί των μετοχικών δεικτών στις ΗΠΑ, οι ασιατικές αγορές μετοχών και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλά σε βάθος πολλών ετών σήμερα Δευτέρα 3/6 λόγω των ανησυχιών που διογκώνουν οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ Κίνας και οι νέες απειλές δασμολόγησης της Ουάσιγκτον έναντι του Μεξικού οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Τα συμβόλαια E-mini για το S & P500 μειώθηκαν κατά 0,5% στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών στις 2.738 μονάδες, πλησιάζοντας το χαμηλό των 2.722 το Μάρτιο, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,1% σε χαμηλό για το τετράμηνο και στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,22%.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας και του Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας δεν άλλαξε πολύ στις αρχές της διαπραγμάτευσης, αλλά ήταν λίγο πάνω από το χαμηλό για το τετράμηνο της περασμένης εβδομάδας και στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,32%. Ο δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη των κινεζικών μετοχών παρουσίασε άνοδο 0,9%, αλλά διατηρήθηκε εντός του πρόσφατου εύρους τιμών και στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,15%.

Βοηθώντας τη διάθεση, μια έρευνα για τον κινεζικό βιομηχανικό τομέα που δημοσιεύθηκε σήμερα, ανέδειξε μια μικρή αύξηση της εργοστασιακής δραστηριότητας καθώς οι εντολές εξαγωγής ανέκαμψαν μετά από συρρίκνωση.

Ωστόσο, η ελαφρώς καλύτερη ανάγνωση είναι απίθανο να μειώσει τους αυξανόμενους φόβους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, μια σειρά κινεζικών δεδομένων πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσημης έρευνας σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τη βιομηχανία την περασμένη εβδομάδα, έδειξε αυξανόμενη πίεση σε όλη την επικράτεια της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο καθώς οι δύο χώρες συγκρούστηκαν για το εμπόριο, την τεχνολογία και την ασφάλεια.

Η στάση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ξεπερνά το εμπόριο, ενώ η ένταση τρέχει πολύ πριν από την 30η επέτειο μιας αιματηρής κινεζικής στρατιωτικής καταστολής των διαδηλωτών γύρω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Wei Fenghe προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παρεμβαίνουν σε διαφορές ασφαλείας με την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε μια ένδειξη ότι οι τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ασκούν μεγάλη πίεση στην παγκόσμια οικονομία, το Σάββατο αποκαλύφθηκε ότι οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας - που θεωρούνται ανεμοδείκτης της παγκόσμιας ανάπτυξης - μειώθηκαν κατά 9,4% το Μάιο, χειρότερα από μια μέση πρόβλεψη για πτώση 5,6%. Ο KOSPI ωστόσο σήμερα εμφανίζει άνοδο της τάξης +1,00%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα