Οι «κόκκινες» πολιτείες- θύματα των δασμών Τραμπ

Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019 17:45
REUTERS/CARLOS BARRIA

Μία σειρά αμερικανικών πολιτειών, ορισμένες εκ των οποίων θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2020, θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος των συνεπειών από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προαναγγείλει την επιβολή δασμών 5% στο σύνολο των μεξικανικών προϊόντων που φτάνουν σε αμερικανικό έδαφος από τις 10 Ιουνίου. Αυτοί μάλιστα θα αυξάνονται σταδιακά στο 25% έως τον Οκτώβριο, εάν το Μεξικό δεν καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι αγαθά 346,5 δισ. δολαρίων από το Μεξικό, με την αξία να είναι 10% υψηλότερη σε σχέση με το 2017.  Για κάποιες πολιτείες όμως οι μεξικανικές εισαγωγές είναι πολύ πιο πολύτιμες. 

Η Αριζόνα καλύπτει το 40% των συνολικών εισαγωγών της από το Μεξικό, το Μίσιγκαν το 38% και το Τέξας το 35%. Σε αυτές τις τρεις πολιτείες η εξάρτηση είναι τέτοια ώστε δεν μπορούν να βρεθούν σύντομα εναλλακτικές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για επιχειρήσεις και καταναλωτές θα ανέβει σημαντικά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2016 και οι τρεις πολιτείες είχαν στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα το Μίσιγκαν συνιστά swing πολιτεία, η οποία το 2008 και το 2012 είχε ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα των Δημοκρατικών. Το Τέξας είναι προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αρκετά στελέχη του κόμματος αντιμετωπίζουν δύσκολες εκστρατείες για την επανεκλογή τους την επόμενη χρονιά στο Κογκρέσο και δυσμενείς επιπτώσεις στα ταμεία των τοπικών επιχειρήσεων και την τσέπη των καταναλωτών δεν θα βοηθήσει. Η Αριζόνα κλίνει συνήθως προς τους Δημοκρατικούς, αλλά έχει εκπρόσωπο από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Γερουσία. 

Πηγή: CNBC

Η Γερουσιαστής  Μάρθα Μακσάλι, που εκπροσωπεί τους Ρεπουμπλικάνους στην Αριζόνα, εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι δεν στηρίζει αυτού του είδους την πολιτική και τους δασμούς. Προειδοποίησε ότι «θα πλήξουν την οικονομία μας και θα περάσουν στις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Παράλληλα εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή του Τέξας Τζον Κόρνιν, δήλωσε ότι ο γερουσιαστής «αντιτίθεται στους δασμούς, οι οποίοι θα πλήξουν σε δυσανάλογο βαθμό το Τέξας». Και οι δύο Γερουσιαστές τόνισαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του Τραμπ για ασφαλή σύνορα, αλλά ξεκαθάρισαν πως δεν συμφωνούν με το «όπλο», που επέλεξε να χρησιμοποιήσει. 

O πιο ισχυρός Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέφυγε την ευθεία ρήξη με τον Τραμπ, αλλά εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία του. «Μία υγιής και δυναμική οικονομική σχέση με το Μεξικό είναι ζωτικής σημασίας για την κοινή μας ευημερία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Η όποια πρόταση επηρεάζει τη σχέση μας αυτή απαιτεί σοβαρή εξέταση. Θα πρέπει να συζητήσουμε το σχέδιο με περισσότερες λεπτομέρειες στους συναδέλφους μας με την κυβέρνηση». 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters η ένωση αγροτών στο Μεξικό έχει ταχθεί υπέρ των αντιποίνων «χειρουργικής ακρίβειας», που θα βάζουν στο στόχαστρο τις κόκκινες πολιτείες. 

Πηγή: CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα