Anglo American: Κέρδη ρεκόρ το 2005

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 10:22

ΑΥΞΗΣΗ 0,6% σημείωσαν πέρυσι τα καθαρά κέρδη της Anglo American Plc, της δεύτερης μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών των μετάλλων και του άνθρακα. Η εταιρεία, θα επιστρέψει στους μετόχους 1,5 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,52 δισ. δολ. ή 2,36 δολ. ανά μετοχή από 3,5 δισ. δολ. ή 2,35 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Φέτος ή το 2007, θα εισάγει το σκέλος χάρτου Mondi στο Χρηματιστήριο και θα πουλήσει μέρος του 51% που κατέχει στην AngloGold Ashanti Ltd. τους ερχόμενους μήνες.

Η Anglo American ευνοήθηκε από τις τιμές ρεκόρ πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του ψευδαργύρου και του μολύβδου. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Tonhy Trahar, 57 ετών, πιέζεται να επιστρέψει περισσότερα χρήματα στους μετόχους. Η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της εταιρείας, BHP Billiton είπε στις 15 Φεβρουαρίου ότι θα δαπανήσει 2 δισ. δολ. σε μερίσματα και αγορά ιδίων μετοχών, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου η Rio Tinto υποσχέθηκε να διπλασιάσει αυτό το ποσόν.

Η Anglo θέλει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε μέταλλα όπως ο χαλκός, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία. Η Κίνα, η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, είναι ήδη η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόμος.

Η εξάρτηση της Anglo στα πολύτιμα μέταλλα και το χαρτί, είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη άνοδο της τιμής των μετοχών της, αλλά και χαμηλότερα κέρδη από τις ανταγωνίστριές της. Η Anglo ιδρύθηκε το 1917 από τον Ernest Oppenheimer ο οποίος έψαχνε για χρυσό τη Νότιο Αφρική.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 54% τα δύο τελευταία χρόνια. ΟΙ μετοχές της BHP με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και της Rio, με έδρα το Λονδίνο, σημείωσαν σχεδόν διπλάσια άνοδο. Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της BHP σημείωσαν αύξηση 48%, φθάνοντας στα 4,36 δισ. δολ. ΗΠΑ, ενώ της Rio, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 78%, φθάνοντας στα 3 δισ. δολάρια.

Η Anglo θα προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. δολ. και θα καταβάλει έκτακτο μέρισμα 500 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, ο εκτελεστικός της διευθυντής στη Ν. Αφρική, Lazarus Zim θα αποχωρήσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα