Πληθαίνουν τα εμπορικά μέτωπα των ΗΠΑ- στο στόχαστρο και η Ινδία

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 13:28
UPD:13:30
REUTERS/CARLOS BARRIA

Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει στο στόχαστρό του την μία οικονομία μετά την άλλη. 

Ο πόλεμος με την Κίνα δεν είναι αρκετός για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Μία ημέρα μετά την απειλή για δασμούς στο σύνολο των εισαγωγών από το Μεξικό, ως μέσο πίεσης για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, και ενώ τέθηκαν σε ισχύ οι πρόσθετοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές, ο Λευκός Οίκος έβαλε στο στόχαστρο την Ινδία. 

Όπως ανακοινώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία του πλανήτη παύει να απολαμβάνει καθεστώς «αναυτπσσόμενου κράτους» στο εμπορικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, το οποίο και της επέτρεπε να εξάγει σχεδόν 2.000 προϊόντα προς τις ΗΠΑ χωρίς δασμούς. 

«Έχω εξακριβώσει ότι η Ινδία δεν έχει παράσχει επαρκείς διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για ισότιμη και λογική πρόσβαση στις δικές της αγορές» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Συνεπώς το ορθό είναι να τερματιστεί το ευνοϊκό καθεστώς της αναπτυσσόμενης οικονομίας» πρόσθεσε. 

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιουνίου και δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για το Νέο Δελχί, ώστε τελικά να αποφευχθεί η εξέλιξη, που θα σημάνει την επιβολή δασμών. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει να φτάσει το όπλο των δασμών στα άκρα, επιτιθέμενος ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα και επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια. Η στάση του έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, ενώ ειδικά η απόφαση για το Μεξικό φάνηκε να αιφνιδίασε ακόμη και τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. 

Αξίζει δε να επισημάνουμε ότι οι πόλεμοι του Τραμπ δεν τελειώνουν εδώ. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε τέλμα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος επιβολής αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων να είναι ορατός. Την ίδια ώρα καταβάλλεται προσπάθεια να επιτευχθεί μία εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. 

Οι εμπορικές εντάσεις έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις αγορές. Οι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο των μετοχών και στρέφονται μαζικά στα ομόλογα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού μεγάλων και μικρών οικονομιών να υποχωρεί κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα