Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

Καθώς εικάζεται ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα των ΗΠΑ
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 12:25

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας τις ανησυχίες για μία μείωση προμηθειών από τη Νιγηρία.

Χθες, το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά, μετά τις επιθέσεις ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας, που μείωσαν την παραγωγή της χώρας, πηγή του 11% των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ, κατά περίπου 1/5. Κυβερνητική έκθεση αύριο ενδέχεται να δείξει ότι οι προμήθειες, που είναι ήδη 12% υψηλότερες από το μέσον όρο, αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, υποχώρησε 49 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 62,25 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 4:08 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 62,28 δολ. το βαρέλι, 22% υψηλότερα από το πρηγούμενο έτος.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν αύξηση 1,45 δολ., φθάνοντας στα 62,74 δολ. το βαρέλι, μετά τις επιθέσεις ανταρτών και τις απαγωγές στη Νιγηρία από τις 18 Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας την Royal Dutch Shell Plc να ματαιώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 455.000 βαρέλια στη δυτικο-αφρικανική χώρα. Η Shell, είναι η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στη Νιγηρία και της αντιστοιχεί περίπου το ήμισυ της παραγωγής της χώρας.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η Νιγηρία παρήγαγε 2,36 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, παραγωγή η οποία την κατέταξε στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα