Kίνα: Από το «Η Αμερική Πρώτα» στο «Η Αμερική Μόνη»

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 09:45
UPD:13:10

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης Τραμπ εξαπολύουν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά και την απόφαση του Λευκού Οίκου να απειλήσει με δασμούς το Μεξικό προκειμένου να το αναγκάσει να κλείσει τα σύνορα. 

Σε σχόλιό του το πρακτορείο Xihnua κάνει λόγο για επίμονες πρακτικές εκφοβισμού, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μείνουν «μόνες» στην παγκόσμια σκηνή. 

«Η Ουάσιγκτον έχει συνηθίσει στην κατάχρηση της θέσης της και εκφοβίζει τους άλλους για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα... Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο κάθε χώρα πρέπει να συνεργάζεται με τους άλλους για να επιβιώσει και να θριαμβεύσει. Αλλά κανείς δεν θέλει έναν εταίρο, που είναι αλαζονικός, αυταρχικός και ιδιότροπος» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του, που φέρει τον τίτλο «Η επιβολή του 'Η Αμερική Πρώτα' θα οδηγήσει στο 'Η Αμερική Μόνη'». 

Το Xihnua επισημαίνει πως οι ΗΠΑ «κάνουν το απερίσκεπτο βήμα της απομόνωσης, διεξάγοντας εμπορικό πόλεμο εναντίον πολλών από τους μεγαλύτερους εταίρους της και ανατρέποντας το ευρέως αποδεκτό πνεύμα του ελεύθερου εμπορίου». 

Το σχόλιο έρχεται στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απειλήσει με δασμούς 5% στο σύνολο των μεξικανικών εισαγωγών,η οποία έχει πυροδοτήσει τριγμούς στις αγορές και έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο,  αλλά και καθώς άρχισαν να εφαρμόζονται οι πρόσθετοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές που αποφασίστηκαν πρόσφατα. 

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να χρεώνουν με δασμούς 25% πολλά κινεζικά προϊόντα που φθάνουν στα λιμάνια της χώρας, εντείνοντας περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και προκαλώντας άμεση αντίδραση από το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε στις 10 Μαΐου τους νέους δασμούς , ύψους 200 δισ. δολαρίων, σε έναν κατάλογο κινεζικών προϊόντων, όμως επέτρεψε μία περίοδο χάριτος για τα φορτία που είχαν φορτωθεί σε πλοία και είχαν αποπλεύσει από την Κίνα πριν από την ημερομηνία αυτή, διατηρώντας τα στο προηγούμενο δασμολογικό καθεστώς του 10%.

Πηγή: CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα