Ιαπωνία: Αύξηση της οικονομικής πρόβλεψης

Για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 13:15

ΣΤΗΝ αύξηση της εκτίμησής της για την προοπτική της οικονομίας και για πρώτη φορά σε έξι μήνες, προχώρησε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι η παρούσα ανάπτυξη τροφοδοτείται από τις εξαγωγές και την εσωτερική ζήτηση.

«Η οικονομία ανακάμπτει», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της κυβέρνησης για τον Φεβρουάριο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Τόκυο και πως η ανάπτυξη θα συνεχίσει να οδηγείται από την εσωτερική ζήτηση.

Η αύξηση των μισθών και η μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών, ωθεί τους καταναλωτές σε δαπάνες, τονώνοντας την ανάπτυξη στο εσωτερικό, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ιαπωνίας, υπερέβη την αντίστοιχη των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο και τα σημάδια της μείωσης των τιμών καταδεικνύουν ότι η Bank of Japan βρίσκεται κοντά στο τέλος της πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε ετήσια βάση η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,5% το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές και οι δαπάνες των καταναλωτών έφθασαν στα ύψη, σύμφωνα με έκθεση την εβδομάδα που πέρασε. Η εσωτερική ζήτηση, αποτέλεσε περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης, βοηθώντας στην άνοδο της οικονομίας, με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε πέντε χρόνια το 2005.

Η Ιαπωνία, γνώριζε τρεις οικονομικές υφέσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

Πέρυσι οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, αποτέλεσμα της ζήτησης των ΗΠΑ και της Ασίας, που τροφοδότησαν τη ζήτηση για ιαπωνικά προϊόντα, ενθαρρύνοντας τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή στη χώρα. Η παραγωγή αυξήθηκε για πέντε μήνες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανόδου από το 1999.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα