Οι επενδυτές στα «καταφύγια» του χρυσού και του γιέν

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 14:43
UPD:14:55
REUTERS/YUYA SHINO

Οι επενδυτές έτρεξαν πανικόβλητοι να προφυλαχθούν από την «καταιγίδα» Τραμπ, μετά τις νέες απειλές για δασμούς σε βάρος του Μεξικού. Εν μέσω αβεβαιότητας και ανησυχιών για μια νέα ύφεση, αναζήτησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, αλλά και του ιαπωνικού γιέν και τη «λάμψη» του χρυσού.

Στην αγορά συναλλάγματος, «βουτιά» για το πέσο Μεξικού, μετά την απειλή-σοκ του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών. Το γιέν βρέθηκε στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με το δολάριο να υποχωρεί κάτω από το φράγμα των 109 γιέν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου, και με το ιαπωνικό νόμισμα να εξασφαλίζει κέρδη πάνω από 2% στη διάρκεια του Μαϊου, ενός μηνός που θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη των επενδυτών ως ο χειρότερος του 2019.

Η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αρχίζει και φαίνεται στις επιδόσεις των οικονομιών, με τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας να εισέρχεται σε ύφεση.

Η απειλή δασμών οδήγησε το πέσο σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες 3%, σε χαμηλά πενταμήνου, στα 19,74 έναντι του δολαρίου και στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τον Οκτώβριο.

Στροφή των επενδυτών και στο «καταφύγιο» του χρυσού, με την τιμή του πολυτίμου μετάλλου σε υψηλά δύο εβδομάδων και με κέρδη και σε μηνιαία βάση. Η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε στα 1.298,76 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαϊου. Ο χρυσός έχει ανατιμηθεί 1,2% αυτόν τον μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα