Κύμα φυγής των επενδυτών από τις ευρωπαϊκές μετοχές

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 14:09
UPD:14:12
EPA/EMILIO NARANJO

Ο Μάιος ήταν για τις ευρωπαϊκές μετοχές ο χειρότερος μήνας της τελευταίας τριετίας, με την πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ και τη νέα απειλή του προέδρου Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό να οδηγούν σε νέο κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων, τρέποντας τους επενδυτές σε άτακτη φυγή.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υπέστη απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Φεβρουαρίου. Τον Μάιο, ο δείκτης έχασε 6,1%, στις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 2016. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων και τραπεζών βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, με τα αυτοκίνητα να κάνουν βουτιά σχεδόν 3% και τον τραπεζικό δείκτη να χάνε όλα τα κέρδη του 2019.

Στο «κόκκινο» όλες οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες 2%, μετά την προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι ιταλικές τράπεζες. Ο πόλεμος δασμών επισκίασε και τον DAX της Φραγκφούρτης, με απώλειες σχεδόν 2%. Πτώση σε Παρίσι, με τον CAC 40 να υποχωρεί 1,59%, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και οι βρετανικές μετοχές, με τον FTSE 100 1% κάτω.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα