Επενδυτικό «κύμα» 35 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικού χρέους

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 17:43
UPD:17:43
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Η οικονομία σε τέλμα και το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη παρελθόν. Η Ευρωζώνη χρειάζεται απεγνωσμένα την προσέλκυση επενδύσεων. Και η «όρεξη» των ξένων επενδυτών για ευρωπαϊκά κρατικά και εταιρικά ομόλογα ίσως να αποτελεί την ιδανική συνταγή, ώστε να αποφευχθεί μία νέα δεκαετία οικονομικής στασιμότητας.

Επενδυτές όπως η Vontobel Asset Management αποτελούν τους νέους «φίλους» των πιστωτικών αγορών της Ευρώπης, αντικαθιστώντας την ΕΚΤ που ήταν έως τα τέλη του 2018 ο μεγαλύτερος επενδυτής. Σύμφωνα με την HSBC Holdings, το «κύμα» ξένων επενδυτών θα φέρει φέτος 35 δισ. ευρώ στη Γηραιά Ήπειρο. 

Από την άλλη πλευρά, η σκληρή πραγματικότητα του πολιτικού ρίσκου και η προοπτική της επιβράδυνσης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες που δεν μπορού να αγνοηθούν. «Αναμένουμε σταθερή διεθνοποίηση της επενδυτικής βάση των ευρωπαϊκών πιστωτικών αγορών», αναφέρουν σε πρόσφατο υπόμνημά του οι στρατηγικοί αναλυτές της HSBC Σογκ Τζιν Λι και Πίτερ Μπάρνσο. «Με εξαίρεση το σενάριο ενός νέου QE, οι ξένοι επενδυτές θα αντικαταστήσουν την ΕΚΤ ως το μεγαλύτερο αγοραστή ευρωπαϊκών πιστωτικών χρεογράφων», σημειώνουν. 

Οι ευρωπαϊκές πιστωτικές αγορές χρειάζονται νέους φίλους. Από το 2015 παρατηρείται φθίνουσα τάση αγορών από ξένους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να «τρομάξει» τους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων στρέφει τους επενδυτές προς το ευρωπαϊκό εταιρικό χρέος, που τον τελευταίο χρόνο αποδίδει υψηλότερα premiums. Τα ομόλογα διάρκειας πέντε έως επτά ετών προσφέρουν μέσο premium 148 μονάδων βάσης σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα αναφοράς, σύμφωνα με στοιχεία των δεικτών Bloomberg Barclays.

Παρ' όλα αυτά, η ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορεί να συγκριθεί σε ρευστότητα και μέγεθος με την αμερικανική, που συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη δράση. Ο μέσος, ημερήσιος όγκος συναλλαγώ στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ανήλθε στα 26,8 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, ενώ στην Ευρώπη μετά βίας υπερβαίνει τα 6,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της MarketAxess.

To πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη αναμένεται να επηρεάσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με άνοδο των λαϊκιστών και την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. «Η ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκό χρέος. Οι διεθνείς ροές προς την Ευρώπη επηρεάζονται απέναντι σε αρνητικές ειδήσεις εδώ και κάποιους μήνες». παρατηρεί η Ενριέτα Πακεμέντ διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη Wells Fargo Asset Management. 

Mε βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει στο τέταρτο τρίμηνο 238,9 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό εταιρικό χρέος, από 254,4 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η ΕΚΤ, έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, απλώς επανεπενδύει τα κέρδη από τίτλους που λήγουν για τη διατήρηση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου της, που ανέρχεται στα 177,7 δισ. ευρώ.

Το 2018, Αμερικανοί, Ελβετοί και Ιάπωνες επενδυτές ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές χρεογράφων σε ευρώ, ενώ Βρετανία και ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία ήταν πωλητές, σύμφωνα με την HSBC.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα