DBRS: BB(low) στο Pillar της Eurobank- η πρώτη αξιολόγηση σε ελληνική τιτλοποίηση κόκκινων δανείων

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 14:34
UPD:14:51
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με BB (low) βαθμολογεί o οίκος DBRS το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Pillar Finance της Eurobank. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, που λαμβάνει αξιολόγηση και η βαθμολογία που δίνει ο οίκος είναι η ανώτερη δυνατή, δηλαδή αυτή που δίνει και στο αξιόχρεο του ελληνικού κράτους.  

Ο οίκος επισημαίνει ότι το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού, το οποίο λειτουργεί εν πολλοίς κατά τα πρότυπα του ιταλικού GACS, είναι μία βιώσιμη επιλογή για την απαλλαγή των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια (NPLs).  Θυμίζει ότι το Δεκέμβριο του 2018 το ποσοστό των κόκκινων δαενίων ήταν στο 41,2% καθιστώντας τις τράπεζες ευάλωτες σε εξωτερικά σοκ. Ωστόσο, όπως σχολιάζει, «η επιτυχής συναλλαγή της Eurobank ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω τιτλοποιήσεις από την ίδια και άλλους παίχτες».

Αυτό με τη σειρά του, εκτιμά ο DBRS, θα οδηγήσει σε  βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και ενδεχομένως να σηματοδοτήσει σημαντική ανάκαμψη συνολικά για τη χώρα.

Η αξιολόγηση της DBRS έγινε με βάση τις προβλεπόμενες ανακτήσεις από τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου, την ιστορική απόδοση και την εμπειρία της εταιρίας διαχείρισης, τη διαθέσιμη ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί τυχόν επιτοκιακό έλλειμμα και τα νομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της συναλλαγής.

O οίκος υπολογίζει θετική τιμαριθμική αναπροσαρμογή 1,5% ετησίως για την αξιολόγηση της πρώτης τιτλοποίησης της Eurobank.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα