Αδειάζει η «κλεψύδρα» για την αξιοποίηση λιμένων

Στο ΤΑΙΠΕΔ επιρρίπτει το υπ. Ναυτιλίας την ευθύνη των καθυστερήσεων
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 15:14
UPD:15:14
ΣΑΙΤΑΣ Π

Αεροφωτογραφία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Στο ΤΑΙΠΕΔ επιρρίπτει την ευθύνη των καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, για την αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Περίπου έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, ο γενικός γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης, καλεί τη διοίκηση του Ταμείου να του αποστείλει τις απαραίτητες χρηματοοικονομικές μελέτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα δύο λιμάνια. 

Με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου, αυτή η κυβέρνηση έχει ελάχιστα χρονικά περιθώρια να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για τα λιμάνια, με βάση και το γεγονός ότι η μελέτη για την Αλεξανδρούπολη ανατέθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, οι διαφορές υπουργείου Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Αρχικά αφορούσαν τον τρόπο αξιοποίησης των λιμανιών. 

Το θέμα αυτό είχε προκαλέσει «τριβές» αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», πριν από δύο χρόνια περίπου, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριζε το μοντέλο των παραχωρήσεων και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αυτό της πώλησης των μετοχών, με την κυβέρνηση τελικά να «ψηφίζει» παραχωρήσεις.

Το ημερολόγιο  

Στην επιστολή του γ.γ. λιμένων προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Ν», αναφορικά με την «καθυστέρηση για την εκκίνηση των διαγωνισμών για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:  «-Την 22/4/2019 μετά από δικό σας αίτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στο γραφείο του υπουργού ΝΑΝΠ κ. Φ. Κουβέλη. Στη σύσκεψη, σας γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο ΝΑΝΠ ήταν διατεθειμένο να υποβάλει εγγράφως τη γνώμη του σχετικά με τις κατατεθείσες προτάσεις των συμβούλων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (29/4/2019) παρόλον ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε διαβιβάσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και τα υποστηρικτικά στοιχεία.

Επ’ αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι είναι σκόπιμο το υπουργείο ΝΑΝΠ να μην υποβάλει τη γνώμη του τη δεδομένη στιγμή και να αναμένει την ολοκλήρωση των μελετών χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού μετά την προτεινόμενη υποπαραχώρηση, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν.4597/2019. 

Δεδομένου ότι οι σχετικές χρηματοοικονομικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί ακόμη, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωσή τους ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΥΝΑΝΠ και των εμπλεκομένων Οργανισμών Λιμένος όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν.4597/2019».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα