Wall Street: Γιατί πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 17:27
UPD:17:33
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ο Μάιος αποδεικνύεται δύσκολος μήνας για τις αμερικανικές μετοχές όλων των κλάδων. Ωστόσο οι πιέσεις στις τράπεζες είναι ακόμη εντονότερες. 

Ο τραπεζικός δείκτης KBW Nasdaq Bank Index καταγράφει πτώση σχεδόν 8% από τις αρχές του μήνα, την ώρα που ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικώ μετοχών έχει υποχωρήσει 4,9% στο ίδιο διάστημα.

Η μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το σήμα της Federal Reserve ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτοκία είναι μία από τις βασικές αιτίες των ρευστοποιήσεων, αφού τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν και μειωμένα περιθώρια κέρδους για τις τράπεζες.

Στον παράγοντα αυτό έρχονται να προστεθούν οι εντεινόμενες ανησυχίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αργά ή γρήγορα θα αισθανθεί τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, αλλά και αισθάνεται ήδη την εξασθένιση της επίδρασης από τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. 

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι καθώς η αμερικανική ανάπτυξη απογειωνόταν, οι τραπεζικές μετοχές επιδόθηκαν σε άκρως δυναμικό ράλι, χάρη στην πεποίθηση ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριάθα αρχίσουν πάλι να αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες τους και να λαμβάνουν μεγάλα δάνεια. 

Οι τραπεζικές μετοχές είναι ουσιαστικά ένας καθρέφτης της οικονομίας. Όταν υποχωρούν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πηγή: Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα