Τι οδηγεί το κόστος δανεισμού των κρατών ανά τον κόσμο σε χαμηλά πολλών ετών

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 12:04
UPD:12:12
REUTERS/Fabrizio Bensch

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υποχωρεί σε χαμηλά πολλών ετών- όχι τόσο ή μόνο ως ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στις πολιτικές τους, αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα του φόβου ότι η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία ετοιμάζονται για νέες περιπέτειες. 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Federal Reserve δεν μπορούν παρά να ξεχάσουν προς το παρόν την όποια κίνηση στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής βλέποντας τις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα έτοιμες για μετωπική σύγκρουση, αναγνωρίζοντας ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ε.Ε. έχει ανέβει και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Μέση Ανατολή και αλλού δεν λένε να κοπάσουν. 

Για τους επενδυτές οι συνθήκες αυτές σημαίνουν αναζήτηση καταφυγίου στα κρατικά ομόλογα. Έτσι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχωρεί στο 2,268% , τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2018, την ώρα που οι αμερικανικές μετοχές έχουν τεθεί σε τροχιά πτώσης επί πέντε διαδοχικές εβδομάδες- στο μακροβιότερο αρνητικό σερί από τον Ιούνιο του 2011. 

Στην Ευρώπη με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων δυνάμεων, Γερμανίας και Γαλλίας να αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο για τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν, ύστερα από οδυνηρές ήττες στις Ευρωεκλογές, την Ιταλία να αμφισβητεί το σύνολο των κανόνων της Ευρωζώνης και τη Βρετανία να βιώνει πολιτική κρίση, απόρροια της αδυναμίας της να αποφασίσει εάν και τι Brexit θέλει, η φυγή από το ρίσκο είναι ακόμη πιο έντονη. Έτσι η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς- του πλέον ασφαλούς καταφυγίου της αγοράς- διολίσθησε στο -0,159%, επίπεδο που είχε να συναντήσει από τον Ιούλιο του 2016. Πρόκειται για πτώση 43 μονάδων βάσης σε σχέση με τον Μάιο του 2018. 

Τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία σημαίνουν πρακτικά ότι οι επενδυτές πληρώνουν μία χώρα να τοποθετήσουν με ασφάλεια τα χρήματά τους στο χρέος της, είναι μία από τις πιο σαφείς ενδείξεις ανησυχιών για ύφεση. Γερμανία και Ιταλία υπολογίζεται ότι μετα βίας θα αποφύγουν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ τους φέτος- και αυτό εφόσον η πρώτη δεν βιώσει ακόμη ισχυρότερο πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο και η δεύτερη δεν θελήσει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ε.Ε. 

Ανάμεσα στο μηδέν και σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι αποδόσεις των ολλανδικών ομολόγων. 

Ακόμη όμως και η Ιταλία εμφανίζει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. H απόδοση του 10ετους ομολόγου της- όσο και εάν έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες- στο 2,68% είναι χαμηλότερη κατά 45 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι. Πτώση άνω των 40 μονάδων βάσης σε διάστημα ενός έτους έχει φέρει και την απόδοση του γαλλικού δεκαετούς στο 0,24%. 

Η Ισπανία απολαμβάνει επίσης εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, γεγονός που οφείλεται και στην ανθεκτικότητα της κυβέρνησης Σάντσεθ. Η απόδοση του δεκαετούς είναι στο 0,78%, μειωμένη κατά 82 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Μάιο του 2018.  

Όσο για την Ελλάδα μετά και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών είδε την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί έως και το ιστορικό ναδίρ του 3,03%. Σήμερα είναι στο 3,17%- μειωμένη κατά 157 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στο διάστημα των 12 μηνών αυτών λοιπόν το spread έναντι των γερμανικών έχει περιοριστέι κατά 114 μονάδες βάσης.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα